[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Διάλεξη του Φινλανδού αρχιτέκτονα Juhani Pallasmaa στο ΑΠΘΘα πραγματοποιηθεί διάλεξη με διάλεξη με τίτλο «Τwelve Themes in my design work - Interplay of Τhought and Form», σήμερα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Tο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ υποδέχεται τον κορυφαίο Φινλανδό αρχιτέκτονα και θεωρητικό της αρχιτεκτονικής Juhani Pallasmaa (Γιούχανι Πάλασμα).

Σχετικά με τη θεματική της διάλεξης, αναφέρει ο ίδιος:

«Θεράπευσα την αρχιτεκτονική για πενήντα χρόνια. (…) Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε να με απασχολεί όλο και εντονότερα το γράψιμο κι έτσι, μόλις ολοκλήρωσα τον κύκλο της δουλειάς μου ως σχεδιαστή, αφοσιώθηκα πλήρως στη συγγραφή και στις διαλέξεις. (…) Γράφω ωστόσο με τον ίδιο τρόπο που έκανα τα σκίτσα μου για το σχεδιαστικό μου έργο, αυθόρμητα και συνειρμικά, χωρίς δηλαδή να δομώ εκ των προτέρων τις σκέψεις μου. Η γραφή είναι για μένα μια διαδικασία εξερεύνησης, όπως ακριβώς και το ελεύθερο σκίτσο του προσχεδίου στην αρχιτεκτονική: Δεν ξέρεις εκ των προτέρων πού θα σε βγάλει (…) Νωρίς συνειδητοποίησα ότι στο σχεδιαστικό μου έργο επανέρχομαι κάθε τόσο σε ορισμένα μοτίβα και θέματα, συνδυάζοντας και παραλλάσσοντάς τα. Δεν πρόκειται τόσο για μορφολογικές κατευθύνσεις, όσο για προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, συχνά από την πρώιμη παιδική μου ηλικία.

Για τη διάλεξή μου επέλεξα δώδεκα θεματικούς άξονες: τη [συνεχόμενη] γραμμή, την οπή, τον κύκλο, την αψίδα / την άρθρωση, την αφή, την ύλη-χρώμα / το φως, το τοπίο, το κλιμακοστάσιο, τον κίονα / τον χρόνο. Τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά, το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αισθητικά μοτίβα ή προκαταλήψεις σχετικά με την ορολογία, αλλά για εμπειρικές και υπαρξιακές κατηγορίες της μνήμης. Εξάλλου, τα σχέδιά μου έχουν θέμα τον κόσμο, τα απέραντα μυστήρια και τα μυστικά του».

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, αναφερόμενος στον Φιλανδό αρχιτέκτονα, επισημαίνει: «Αυτό που χαρακτηρίζει τα θέματά του δεν είναι τόσο τα αισθητικά κίνητρα ή οι προεικόνες, αλλά το γεγονός ότι πηγάζουν από τη βαθύτερη ανάκτηση της εμπειρικής και υπαρξιακής μνήμης.

Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, οι σχεδιασμοί του Pallasmaa προκύπτουν από μια προσωπική θεώρηση της παγκοσμιότητας της αρχιτεκτονικής, με όλες τις ατέρμονες μυστικιστικές συνιστώσες της.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ η διάλεξη θα γίνει στ' αγγλικά.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

VIDEO

[video][bsummary]