Σε Eπίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευθεί ο Καθηγητής Gautam Biswas. H Tελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί  στις 12.00 , στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, «ο Καθηγητής Gautam Biswas τιμάται πρωτίστως για τη μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη, ιδιαίτερα σε θέματα μηχανικής των ρευστών και μεταφοράς θερμότητας. Επιπρόσθετα, είναι Διευθυντής του Indian Institute of Technology (ΙΙΤ) Guwahati, ενός από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ινδίας.

 Ο κ. Biswas έχει πολύ σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό έργο, στο οποίο έχουν γίνει περίπου 5.000 αναφορές (h-index 39). Ακόμη, έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις και έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ινδίας, καθώς και άλλων χωρών».
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Ο Kαθηγητής Gautam Biswas είναι Διευθυντής του Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati και Καθηγητής στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών του IIT Guwahati και του IIT Kanpur. Πριν μεταβεί στο IIT Guwahati, διετέλεσε Διευθυντής του CSIR Central Mechanical Engineering Research Institute. Η  ερευνητική του ομάδα στο IIT Kanpur ανακάλυψε το φαινόμενο της αστάθειας Rayleigh-Taylor κατά τον σχηματισμό φυσαλίδων στον βρασμό με αέριο υμένα. Πρόκειται για σημαντική προσθήκη στην κλασική θεωρία, που βασίζεται στην αστάθεια Taylor-Helmholtz.

Ο τιμώμενος  κατείχε επώνυμη έδρα και διετέλεσε για τρία χρόνια Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο IIT  Kanpur.  Επίσης, ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Humboldt στη Γερμανία τα έτη 1987-88 και προσκεκλημένος Ερευνητής στην Ιαπωνία το 1994, ενώ το 2002 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erlangen-Nuremberg της Γερμανίας.

Ο Καθηγητής Gautam Biswas είναι μέλος των τριών κύριων επιστημονικών Ακαδημιών της Ινδίας, δηλαδή της Indian National Science Academy (INSA, New Delhi), της Indian Academy of Sciences (IAS, Bangalore) και της National Academy of Sciences India (NASI, Allahabad). Επίσης, είναι μέλος της Indian National Academy of Engineering (INAE) και του Institution of Engineers (IEI), καθώς και μέλος της American Society of Mechanical Engineers (ASME). Το 2011 του χορηγήθηκε η υποτροφία J.C. Bose για Διακεκριμένους Επιστήμονες από το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ινδίας και το 2016 το Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου από το IIT Kharagpur. Το 2017 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ από το National Institute of Technology Agartala.

Το δημοσιευμένο έργο του Καθηγητή Gautam Biswas περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εργασίες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης. Ακόμη, είναι συνσυγγραφέας διδακτικών συγγραμμάτων, ενώ έχουν συμπληρωθεί μέχρι τώρα 20 διδακτορικές διατριβές υπό την επίβλεψή του. Επίσης, είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του γνωστού περιοδικού Computer and Fluids και παλαιότερα του Journal of Heat Transfer (Trans ASME).