Την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Πολωνία εν μέσω εκκλήσεων πολωνών πολιτικών για καταβολή
γερμανικών επανορθώσεων σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει σε αυστηρό τόνο: «Όταν γερμανοί πολιτικοί συγχαίρουν την Πολωνία για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της, δεν επιτρέπεται την ίδια ώρα να αδιαφορούν για το ζήτημα των επανορθώσεων. Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το ότι για πολύ καιρό η Πολωνία δεν ήταν κυρίαρχο κράτος».

Κατανοητό το αίτημα των Πολωνών

Σε άρθρο της Reutlinger General-Anzeiger ο σχολιαστής κάνει μια μικρή αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της Πολωνίας και εξηγεί γιατί προκύπτει τώρα το αίτημα των Πολωνών: «Μόλις από το 1990 οι Πολωνοί μπορούν και αποφασίζουν οι ίδιοι για την πολική τους αφού για αιώνες ήταν έρμαιο ξένων δυνάμεων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αίτημα για επανορθώσεις έχει απήχηση στο λαό. Μπορεί το 1954 η Πολωνία να παραιτήθηκε από τα αιτήματά της για επανορθώσεις, αλλά τότε οι πολωνοί πολιτικοί ήταν μαριονέτες της Σοβιετικής Ένωσης. Και όταν μετά την επανένωση της Γερμανίας αποφασίστηκε η λεγόμενη Συνθήκη 2+4, οι Πολωνοί δεν ήταν παρόντες. Συνεπώς από συναισθηματική άποψη είναι κατανοητά τα αιτήματα των Πολωνών. Ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τη ρεαλπολιτίκ».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της είχαν στη Βαρσοβία την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πολωνούς συναδέλφους για δύσκολα διμερή ζητήματα. Αυτό είναι θεμιτό, ωστόσο παλιότερα η ατζέντα ήταν πιο σημαντική. Τότε συνεδρίαζαν δυο υπουργικά συμβούλια που εργάζονταν πάνω στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σήμερα ούτε λόγος για κάτι τέτοιο. Οι συγκρούσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση, τα αιτήματα για επανορθώσεις και τον αγωγό Nord Stream 2 συνθέτουν μια γενική εικόνα που δείχνει ξεκάθαρα το εξής: μια μεγάλη ρήξη». 

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel δημοσιεύεται άρθρο το οποίο αναφέρεται στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων σε ελληνικά νησιά. «Έλλειψη υγιεινής, σεξουαλική παρενόχληση, βία: πρόσφατα ο ΟΗΕ άσκησε κριτική στις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. Τώρα οι αρχές καταγράφουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα επιδεινώνεται και πάλι. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε στις 20.000, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα ήταν περίπου 18.000.

Ένας από τους λόγους που αυξήθηκε ο αριθμός είναι προφανώς και η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου προχωρά αργά».

Πηγή: DW