Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, αποχαιρετά τον Κώστα Βρεττάκο, «έναν άνθρωπο του κινηματογράφου, των γραμμάτων, των τεχνών, έναν φίλο του φεστιβάλ».
Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και φωτογράφος Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, πέθανε σε ηλικία 80 χρονών. Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα που αφήνει πίσω του μια πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη.
Όπως αναφέρει το ΦΚΘ στην ανακοίνωσή του, «από την μεγάλου μήκους ταινία του, 'Τα παιδιά της Χελιδόνας', ως τα βιβλία του, διαποτισμένα πάντα από το κινηματογραφικό του βλέμμα, ο Κώστας Βρεττάκος δεν έπαυε ποτέ να μας ξαφνιάζει με το πολύπλευρο ταλέντο του και την διεισδυτική ματιά του στον κόσμο».
Ο Βρεττάκος υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Μέσα από τις θεσμικές θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε τον ελληνικό κινηματογράφο, βοήθησε ουσιαστικά στην προώθηση των νέων δημιουργών, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών συμπαραγωγών στις ελληνικές ταινίες, διευρύνοντας τα ελληνικά κινηματογραφικά σύνορα» αναφέρει σχετικά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.