Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει σε εκδήλωση του SPD μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα
, εξετάζοντας συνεργασίες προοδευτικών δυνάμεων. Ο έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε και τον γερμανό υπ. Οικονομικών.

Αφορμή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο είναι η συμμετοχή του σε διήμερη εκδήλωση του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που αφορά την προγραμματική ανανέωση της παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο ο έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει το απόγευμα με την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε συζήτηση που φέρει τον τίτλο «Αριστερός και επιτυχημένος».

Στόχος της συζήτησης είναι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του SPD η ανάδειξη δυνατοτήτων συνεργασίας του προοδευτικού χώρου για την αντιμετώπιση της ανόδου εθνικιστικών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συνεργασία του αριστερού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου στις επικείμενες ευρωεκλογές και ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνεργασία.

Διάσταση απόψεων με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς

Αυτό ακριβώς το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Η Αριστερά Κάτια Κίπινγκ. Σε σύντομες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Κίπινγκ εκφράστηκε επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά το σκεπτικό μιας συνεργασίας Αριστεράς και Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. Πέραν αυτού, από τη επισήμανσή της ότι εκκρεμεί ακόμη η παρουσίαση μιας προεκλογικής στρατηγικής της ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκύπτει ότι μάλλον επικρατεί διάσταση απόψεων με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προφανώς θα ήθελε τη σύμπραξη ολόκληρου του προοδευτικού χώρου.

Πριν από τη σημερινή δημόσια συζήτηση στην εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 14.30 ελληνική ώρα ξεχωριστεί συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες, όπου αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα των συνεργασιών.

Συνάντηση με Σολτς για το θέμα των συντάξεων

Προηγουμένως ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσει ξεχωριστά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Παρ' ό,τι ο κ. Σολτς είναι και αντιπρόεδρος του SPD, η συζήτηση μαζί του δεν αφορούσε πρωτίστως τα ζητήματα του προοδευτικού χώρου, αλλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οπωσδήποτε το θέμα των συντάξεων. Όπως είναι γνωστό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την πρόθεση της Αθήνας να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων.

Μετά το τελός της συνάντησης ο  κ. Σολτς προέβει σε μια σύντομη δήλωση στους παρευρισκόμενους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ, η οποία συνιστά το κοινό μας μέλλον και για την οποία φέρουμε κοινή ευθύνη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στις δύο χώρες μας  (σ.σ. Ελλάδα και Γερμανία) και για το τι μπορούμε να πράξουμε ώστε οι εξελίξεις να είναι θετικές».

Πηγή: DW