ΠΚΜ: Χρηματοδοτεί το πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» για Μητροπολιτικό Πάρκο


Άνοιξε η πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως Μητροπολιτικού Πάρκου, στον ομώνυμο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Η  παρέμβαση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης αφορά στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», το οποίο έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί, προκειμένου να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, που θα βελτιώσει άρδην την ποιότητα ζωής σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκ. ευρώ και αφορά και σε άλλες ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, εκτός του Παύλου Μελά, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη). Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος από το διαθέσιμο προϋπολογισμό θα απορροφήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «είχαμε δεσμευτεί ότι θα διαθέσουμε τα πρώτα 10 εκ. ευρώ για να κάνουμε πράξη το όραμα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αποκτήσουν σε έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο ένα πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια έκανε το καθήκον της και διασφάλισε τη χρηματοδότηση για να γίνουν τα πρώτα έργα. Ωστόσο, όπως είχα τονίσει και κατά τη διάρκεια παρουσίασης του σχεδιασμού για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου ‘Παύλου Μελά’ σε Μητροπολιτικό Πάρκο για όλη τη Θεσσαλονίκη, τα κονδύλια αυτά δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη μελέτη παρεμβάσεις. Οφείλουν και οι άλλοι φορείς να δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός στο σύνολό του, ώστε να μη μείνει ημιτελές ένα τόσο εμβληματικό έργο για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης».

Η δράση που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αφορά μόνο στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και σε αντίστοιχες (έστω και μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου σημαντικές) παρεμβάσεις στους υπόλοιπους Δήμους, οι οποίοι επίσης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Η αύξηση των επιφανειών και του όγκου του αστικού πρασίνου θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα των χώρων παρέμβασης. Παράλληλα, η αναβάθμιση και η δημιουργία χώρων - διαδρόμων πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας αναμένεται επίσης να επηρεάσει θετικά την κοινωνική συνοχή, ενισχύοντας την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση των κατοίκων ευρύτερων περιοχών, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην επιχειρηματικότητα μιας περιοχής, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας σε αυτή.

#Στρατόπεδο Παύλου Μελά,#Περιφέρεια

Σχόλια