[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Προχωρά η μελέτη, αναμένεται η χωροθέτηση για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα…

ΦΩΤΟ ΥΠ. ΣΥΜΒ. ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΑ Δ. ΤΟΜΕΑ

Υπογράφτηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ η σύμβασης ανάθεσης της μελέτης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, η Μονάδα θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των δήμων του δυτικού τομέα της περιφέρειας, το 65% του πληθυσμού 1.163.000 κατοίκων και θα περιλαμβάνει τμήμα επεξεργασίας και διαλογής απορριμμάτων καθώς και τμήμα κομποστοποίησης και ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως τόνισε ο κ. Γεράνης το προτεινόμενο έργο, που θα είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, θα είναι το μεγαλύτερο νέο έργο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και θα ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα διαχείρισης.


“Αγκάθι” η χωροθέτηση

Το “αγκάθι” της υπόθεσης είναι το πού θα δημιουργηθεί ο σταθμός, ειδικά αν αναλογιστούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων τόσο για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όσο για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας. Ο κ. Γεράνης υποστήριξε ότι η χωροθέτηση θα εξασφαλιστεί μέσα από τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης ενώ θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη και ισομερής κατανομή του περιβαλλοντικού βάρους και αφού προηγηθεί ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος.

Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ΦοΔΣΑ ΚΜ στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να εγκαταλείψουν την τακτική της στείρας άρνησης σε κάθε έργο που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και να στηρίξουν τα έργα του περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ που υιοθετεί κάθε προηγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται ήδη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Υπέρ της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης ο Μπουτάρης

Να ξεπεράσουμε τα «ταμπού» της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση που έχουν ήδη χαράξει όλες οι άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης που όπως είπε εξυπηρετούν τα προγραμματισμένα έργα του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ.

Στη δημιουργία εκατοντάδων νέων και σταθερών θέσεων εργασίας στάθηκε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των επτά μελετητικών γραφείων Γ. Ηλιόπουλος που έχει αναλάβει την εκτέλεση της μελέτης της ΜΕΑ Δ. Τομέα της ΠΚΜ και η οποία εγγυήθηκε ότι θα είναι απολύτως συνεπής στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος των 12 μηνών για την ολοκλήρωση της μελέτης.Λίγα λόγια για το έργο

Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ ΚΜ και χρηματοδότης του έργου το Υπουργείο Οικονομίας από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Οι επιμέρους υποδομές που περιλαμβάνονται στη μελέτη θα είναι:

Η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ)

Η μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων

Η μονάδα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας ενώ θα επεξεργάζεται βιοαπόβλητα από 7 περιφερειακούς δήμους συν το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του έργου η μείωση κατά 35% των βιοαποδομήσιμων υλικών που σήμερα οδηγούνται στους ΧΥΤΑ η μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν στους ΧΥΤΑ καθώς και του ρυπαντικού φορτίου των παραγόμενων στραγγισμάτων και του βιοαερίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]