Αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία.



Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Παιδεία πυλώνα παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεφύγει από το τέλμα.


«Η δημόσια παιδεία αποτελεί τον καλύτερο κοινωνικό ανελκυστήρα και ειδικά για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως ονειρεύεται μια παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό όλων, θα αποτελεί χώρο δημιουργίας, θα ενθαρρύνει ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες. Κι αναρωτήθηκε: «Τι μέλλον μπορούμε να έχουμε στον σκληρό κόσμο αν δεν βάλουμε την παιδεία σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα;».


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή μιλώντας για έναν αμήχανο πρωθυπουργό που προσπάθησε να παρουσιάσει μια ανύπαρκτη πραγματικότητα. «Η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και ευθύνη και υποχρέωση του κράτους. Ο νόμος για το άσυλο θα καταργηθεί για να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα οι γνώσεις. Τελεία και παύλα. Αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα» είπε προσθέτοντας πως η χώρα θα αποκτήσει καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια.


Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια επανάσταση, όπως είπε, για την παιδεία που θα βασίζεται σε τρεις κατευθύνσεις, την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση σε ακαδημαϊκά ελεύθερες μονάδες έτσι ώστε όλα τα ελληνόπουλα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το οικονομικό βηματισμό της χώρας, καθιστώντας εθνική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, και τέλος δεσμεύτηκε να υπάρξει αξιολόγηση παντού.


Πρόσθεσε πως «ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση. Συνδέουμε την αξιολόγηση με πιο γρήγορες μισθολογικές προαγωγές» και κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτό το διάλογο. «Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Σας εμπιστεύομαι. Είστε θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, σας καλώ να αντισταθείτε στην γκρίζα πραγματικότητα» είπε.


Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μία «ρετρό» και «οπισθοδρόμική» αντίληψη για τα εκπαιδευτικά πράγματα καθώς και για τάση επαναφοράς στη δεκαετία του '80.


Η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία και παρουσίασες αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις της ΝΔ,  ανέπτυξε τους πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία:


Ι. Παιδεία σύγχρονη, δημιουργική και ανοικτή (με δημόσιο σχολείο - σύγχρονη και δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας, προγράμματα σπουδών με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως η επιχειρηματικότητα, η οδική συμπεριφορά, ο εθελοντισμός, η αντίδραση σε φυσικές καταστροφές κ.ο.κ., η καθιέρωση «άσκησης» σε επιχειρήσεις, του Εθνικού Απολυτηρίοθ, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου οι βαθμοί του οποίου θα “βγαίνουν” από τον συνυπολογισμό των βαθμών και των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, των γραπτών προαγωγικών εξετάσεων από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, ριζική αλλαγή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και, βασικά, την αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους, και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.


ΙΙ. Μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς με ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους και προσέλκυση πόρων από ιδιωτικές πηγές, δική τους αρμοδιότητα τον αριθμό των εισακτέων και των βάσεων εισαγωγής.


ΙΙΙ. Εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ίσες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για όλους με όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, Πρότυπο και ένα Πειραματικό σχολείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, ξεκινώντας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, πιστοποιητικό βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α' Λυκείου, εκμάθηση ξένων γλωσσών στα δημόσια σχολεία και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας,  πρακτική άσκησης στα Πανεπιστήμια και εσωτερικό πρόγραμμα κινητικότητας για τους φοιτητές μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus.


IV. Δημιουργία και μετάδοση της γνώσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία και τον περιβάλλοντα χώρο κι ευαισθητοπόίηση κατά του μπούλινγκ, κατάργηση του ασύλου και αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.


V. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών με στόχο όχι τον στιγματισμό και την τιμωρία, αλλά τη διαρκή βελτίωση και επιβράβευση της προσπάθειας, καθιέρωση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των Ιδρυμάτων, κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών, και συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και συγχώνευσή τους . Επιπλέον, ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας (π.χ. συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.