Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο για αμεσότερα αποτελέσματα και καλύτερες συνεργασίες, το Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά», διοργανώνει σήμερα, το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο ''Περιβάλλον - Σχολείο - Κοινωνία'' στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος).

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι, όπου σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί) και κοινωνία (γονείς - κηδεμόνες, φορείς), επιβεβαιώνουν ότι μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδρασή τους, τις κοινές τους δράσεις και κυρίως την αυτενέργεια των μαθητών, προάγεται η αειφορία και διαμορφώνεται η συνείδηση του ενεργού πολίτη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η δημιουργία ενεργών πολιτών μέσα από την καλλιέργεια της ικανότητας κατανόησης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, λήψης αποφάσεων καθώς και ανάληψης δράσης σε σχέση με αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης αλληλεξαρτώμενων παραμέτρων, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φτώχεια και η εξασφάλιση τροφής και ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης, η ισότητα, η πολυπολιτισμικότητα, κ.ά. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση για την αειφορία έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ένα πλαίσιο για τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στο σχολείο και την κοινωνία.

Αυτή η αλληλεπίδραση πηγάζει από εκείνα τα βάθη, όπου σβήνουν το ατομικό «εγώ» και «εσύ», το «εγώ» και η φύση, όλα τα «εγώ» κι «εσύ» που χωρίζουν τους ανθρώπους. Αναδεικνύεται έτσι η ταυτότητα της ζωής που ενώνει τον κόσμο και καλλιεργούνται οι αξίες που ορίζουν τις ανθρώπινες δράσεις, τις επιλογές και τις αποφάσεις για τον κόσμο και τα πράγματα.

Στο Περιβαλλοντικό Δίκτυο συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.