Την απόφαση του να μην κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2019 και να κλείσει οριστικά τον κύκλο του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Κι άνοιξε, έτσι, το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά για τον υποψήφιο δήμαρχό της!

Ως σήμερα, ο Γιάννης Μπουτάρης λειτουργούσε ως… λιμενοβραχίονας. Σταματούσε το κύμα όσων επιθυμούσαν να ηγηθούν σε μια νέα προσπάθεια κι όλοι περίμεναν την απόφασή του. Από απόψε που ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες και ακολούθως συγκάλεσε σύσκεψη της δημοτικής του ομάδας «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» προκειμένου να ανακοινώσει στα στελέχη της παράταξης την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης δημαρχιακής θητείας, οι δρόμοι άνοιξαν!
Η… απελευθέρωση των υποψηφίων αναμένεται να γίνει, επίσημα, αύριο μετά το μεσημέρι, αφού, δηλαδή, ο Γιάννης Μπουτυάρης ανακοινώσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Πάντως, σήμερα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απόφασή του «είναι προσωπική και όχι πολιτική. Έπειτα από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να προσφέρω στην πόλη από άλλες θέσεις».
Ανεπίσημα, πάντως, τα τηλέφωνα, απόψε, πήραν φωτιά. Βλέπετε, στην “Πρωτοβουλία” δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να είναι η διάδοχη κατάσταση. Μια έρευνα που κυκλοφορεί μέσω… Facebook, από γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων, δίνει μια πρώτη γεύση για τους υποψηφίους. Στην ερώτηση “ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο”, εκτός του Γιάννη Μπουτάρη, δίνει ως επιλογές την Καλυψώ Γούλα και τον Νίκο Φωτίου! Οι ίδιοι, βέβαια, ως σήμερα δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση, θεωρούμενοι άνθρωποι του στενού κύκλου του απερχόμενου δημάρχου. Πλέον, όμως, το παιχνίδι, όπως ξαναείπαμε, άνοιξε…
Ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα της δημοτικής του ομάδας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και είπε χαρακτηριστικά: «Η "Πρωτοβουλία" βάζει πλέον νέους στόχους για τη διεύρυνση της και την ισχυροποίηση του αυτοδιοικητικού της χαρακτήρα, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο των τελευταίων οχτώ χρόνων και να υπηρετήσει τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης, πέρα από κομματικές εξαρτήσεις».
Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κίνηση των Βούγια – Νυφούδη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την προσπάθειά τους, στην πρώτη τους εμφάνιση να αποδείξουν ότι είναι η συνέχεια της “Πρωτοβουλίας”: Οι φωτογραφίες που “έπαιζαν” ως slide show πίσω από τους ομιλητές απεικόνιζαν τον Σπύρο Βούγια με τον Γιάννη Μπουτάρη. Άλλωστε κι ο ίδιος αναφέρθηκε στην αρχή της “Πρωτοβουλίας”, βάζοντας τον εαυτό του στο κάδρο.
Εδώ, όμως, μπαίνουν κι άλλοι παίκτες στο παιχνίδι, αρκετά πιο ισχυροί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει σίγουρα ένα γερό χαρτί –ήδη η βάση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη… πανηγυρίζει που δε θα χρειαστεί να στηρίξει Μπουτάρη. Υποψήφιος που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως η επιλογή της Κεντροαριστεράς –με πολλά ερείσματα και στο Κίνημα Αλλαγής- είναι ο πρώην πρύτανης, νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος. Η δουλειά που έχει κάνει στην πόλη με το μετρό αναγνωρίζεται και δεν αποκλείεται να προσεγγίσει κι άλλα κοινωνικά στρώματα πέρα από τους “βαμμένους” ΣΥΡΙΖΑίους και ΠΑΣΟΚους.
Καλές επαφές έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο πρόεδρος της Helexpo – ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.
To Μαξίμου θα ήθελε υποψήφια την ΜΑΚΘΡΑΚ Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά είναι αμφίβολο αν θέλει η ίδια κάτι τέτοιο.
Απελευθερωμένοι πρέπει να αισθάνονται και οι Αβραμόπουλος – Κουράκης (αν και ποτέ ως τώρα δεν είχαν διεκδικήσει αρχηγική θέση, επιλέγοντας να δουλεύουν για την παράταξη), ενώ υπάρχουν και νέοι οι οποίοι τυγχάνουν εκτίμησης σε πολλούς χώρους, όπως ο Πέτρος Λεκάκης. Αντίθετα, από σήμερα, κάποια άλλα στελέχη της “Πρωτοβουλίας” που είχαν συνδέσει στενά την πολιτική τους παρουσία με αυτήν του Δημάρχου, θα ΄χουν χάσει τον ύπνο τους.
Φυσικά πάντα παίζει μια “γερή” συμμετοχή της Κεντροαριστεράς, όπως η περίπτωση της Εύας Καϊλή,  η οποία, πάντως, ως τώρα, δεν έχει δείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείεται.
Να σημειωθεί ότι ο κ.Μπουτάρης θα ασκεί τα καθήκοντα του έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα αναλάβει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Εκλέχτηκε τον Νοέμβριο του 2010 ως ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επανεξελέγη τον Μάιο του 2014.
Χ.Ρ.