Κάθε τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ουκρανία είναι Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του λιμού - Holodomor (1932-1933).
Στα πλαίσια αυτά, στις 24 Νοεμβρίου του 2018, το Προξενείο οργανώνει την Θεία Λειτουργία στην σλαβική και ουκρανική γλώσσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή μελών της ουκρανικής κοινότητας Βορίου Ελλάδος. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Holodomor του 1932-33, τους συμπατριώτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης Αξιοπρέπειας, όπως και για τα θύματα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ανατολικη Ουκρανία.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού (Ηροδότου 22, Θεσσαλονίκη 546 34, https: //goo.gl/Un4v3D).
Παραδοσιακά, αυτή την ημέρα στην Ουκρανία γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση, όπου οι ουκρανοί φέρνουν τα συμβολικα αγγεία με σιταρι και κεριά στα μνημεία των θυμάτων του λιμου στην Ουκρανία. Στις εκδηλώσεις στο μνημείο- σύμβολο «Κερί της Μνήμης» στο Κίεβο, επίσης παίρνουν μέρος τα ανώτερα κρατικά στελέχη, εκπρόσωποι των ξένων κρατών, των κοινοβουλιων και οι διεθνείς οργανισμοί, αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων, περιφερειακές αντιπροσωπείες, δημόσιες και πολιτιστικες αποστολές, οι μάρτυρες Μεγάλης Πείνας.
Στις 16:00 γίνεται εθνική ενός λεπτού σιγή, και στη συνέχεια σε όλη την Ουκρανία είναι η δράση «Αναψε ένα κερί» στο οποίο ο καθένας μπορεί να φέρει τα κεριά στα μνημεία των θυμάτων. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος στη δράση αυτή, ανάβοντας ένα κερί στο παράθυρό σας.