Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ καλεί ανθρώπους άνω των 60 ετών, να συμμετάσχουν στην 1η ανοιχτή Εκδήλωση Σχεδιασμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CAPTAIN, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρες 9.00 π.μ. με 12.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο Capsis (Μοναστηρίου 16), στη Θεσσαλονίκη.

 Η Εκδήλωση απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, σε συγγενείς τους και σε φροντιστές υγείας που θα ήθελαν να συμμετάσχουν ως εθελοντές, για να συνδράμουν στον σχεδιασμό οικιών ανεξάρτητης διαβίωσης, με γνώμονα τις καθημερινές τους ανάγκες. Δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί, πέραν της ηλικίας, και δεν απαιτείται προεγγραφή.

O CAPTAIN my CAPTAIN…Η τεχνολογία στην πιο προσωποποιημένη της διάσταση.
Το CAPTAIN είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας, η οποία θα λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το CAPTAIN στοχεύει να μετατρέψει το σπίτι τους σε χώρο εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας παρέχοντας έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό όποτε και όπου τον χρειάζονται για να τους προσφέρει λύσεις σε θέματα που αφορούν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Οι λύσεις και οι εξατομικευμένες πληροφορίες δεν θα προβάλλονται μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή αλλά, μέσω διεπαφής, σε οποιαδήποτε επιφάνεια του σπιτιού του ηλικιωμένου, από την πόρτα ή τον πάγκο της κουζίνας μέχρι τον τοίχο του σαλονιού ή την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας.
Τεχνολογία Προβολής (pico-projectors), 3D scanners, κάμερες, συστοιχίες μικροφώνων θα παρέχουν εξατομικευμένη “εικονική καθοδήγηση”, συνθέτοντας ένα οικιακό περιβάλλον λογισμικού ταιριαστό… με το παλιό σκρίνιο ή το λαμπατέρ της γιαγιάς και του παππού αφού κεντρική φιλοσοφία του έργου είναι η σύγχρονη τεχνολογία να αφομοιωθεί στον προσωπικό χώρο του χρήστη ώστε να είναι φιλική και εύχρηστη για εκείνον.

Μία εκδήλωση με στόχο τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας.Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην καθημερινή τους ζωή, καθώς και των μεθόδων που ακολουθούν για την επίλυσή τους μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ θα καταγράψει τις ανάγκες τους και θα τις ενσωματώσει στον σχεδιασμό του μελλοντικού καινοτόμου συστήματος CAPTAIN.

Το CAPTAIN προωθεί μια καινοτόμα φιλοσοφία σχεδίασης, δίνοντας πραγματικά έμφαση στους επωφελούμενους του έργου. Για τον λόγο αυτό,όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησής του βασίζονται στη διαρκή συμμετοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στις δραστηριότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμών του έργου.

«Η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους 60+ ετών, να πραγματοποιήσουν μια πρώτη γνωριμία και να γίνουν μέλη της κοινότητας Συνεργασίας και Έρευνας για την Ανεξάρτητη Διαβίωση του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ» αναφέρει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος CAPTAIN, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.