Από σήμερα, 1 Νοεμβρίου, και μέχρι τις 11 του μήνα, ανατρεπτικοί δημιουργοί, πρωτότυπα αφιερώματα, οι καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες οι ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων περιμένουν το σινεφίλ κοινό στο πλαίσιο της συναρπαστικής γιορτής του κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. 

Είκοσι μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, οι δώδεκα εκ των οποίων σε πρώτη προβολή, θα προβληθούν στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρεις ακόμη ταινίες περιλαμβάνονται στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», ενώ πέντε ταινίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.

Θα προβληθούν, ακόμη, 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Σε ό,τι αφορά το διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ:
* Θα ζήσουμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό με 15 ταινίες με οδηγό τo συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana και την πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Διοργάνωση: ΦΚΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

* Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality

* Δυναμικός και πρωτοποριακός κινηματογράφος στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες

* Οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια

* Ταινίες αγαπημένων δημιουργών στις Ειδικές Προβολές

* Ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward

* Μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight»

Σε ό,τι αφορά τα πάντα ενδιαφέροντα αφιερώματα:
Το φεστιβάλ φέτος υποδέχεται τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών. Στη Θεσσαλονίκη επίσης θα βρεθεί η ολλανδή δημιουργός Νάνουκ Λέοπολντ. Επιπλέον οι χιλιανοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας.

Το 59ο ΦΚΘ πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα στο queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας. Στις δε «Ματιές στα Βαλκάνια» εξερευνά τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα». Αθέατες όψεις της εκπαίδευσης θα αναδειχθούν, επίσης, στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Τέλος να σημειωθεί πως το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του. Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.