Ταινίες με καθαρά ελληνικό χρώμα όπως η βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη «Δεξιά τσέπη του ράσου» αλλά και ταινίες που θα μας ταξιδέψουν μέχρι την Άπω Ανατολή («Κάθε χιλια χρόνια») αποτελούν τις σημερινές μας προτάσεις από το πλούσιο πρόγραμμα του 59ου ΦΚΘ.


Στην «Δεξιά τσέπη του ράσου» (Τζον Κασσαβέτης, 20.00) του Γιάννη Β. Λαπατά ένας μοναχικός καλόγερος προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά, που ξαφνικά και αναπάντεχα επιστρέφουν όταν χάνει τη μοναδική συντροφιά του: τη σκυλίτσα του. Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να συνομιλήσει με το παρελθόν του και με αυτή την –ταπεινή, για πολλούς– αφορμή, θα επανατοποθετήσει την πορεία και τη ζωή του.



Ένα καθηλωτικό θρίλερ που ανανεώνει συναρπαστικά τη σκανδιναβική παράδοση σ’ αυτό το κινηματογραφικό είδος, χάρη στην ευρηματικότητα της αφήγησης και της αναπαράστασης, αλλά και στην ανατριχιαστική διείσδυση στα άδυτα ενός χαρακτήρα, περιμένει όσους βρεθούν στο Ολύμπιον στις 20.30 για την προβολή της ταινίας του Γκούσταφ Μίλερ «Ο ένοχος»: Ένας αστυνομικός που έχει υποπέσει σε δυσμένεια κι έχει βρεθεί να διεκπεραιώνει μόνο δουλειά γραφείου δέχεται ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα απαγωγής. Καθηλωμένος στην καρέκλα του, αναγκάζεται να πείσει άλλους να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά του, καθώς αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος του εγκλήματος...



Στην ταινία «The waiter» (Τζον Κασσαβέτης, 22.30) του Στηβ Κρικρή παρακολουθούμε τον Ρένο, έναν επαγγελματία σερβιτόρο, «ξένο» προς τον εαυτό του και «ξένο» προς την κοινωνία στην οποία ζει. Η ρουτίνα της επανάληψης τον απελευθερώνει από την αγωνία της αναζήτησης. Το αναπάντεχο που έρχεται στη ζωή του επιφυλάσσει εκπλήξεις. Θα τον αλλάξει ή θα παραμείνει ο ίδιος;




Αργά το βράδυ, στις 23.00, στο Ολύμπιον προβάλλεται η ταινία της Ναόμι Καουάσε «Κάθε χίλια χρόνια»: Η Ζαν, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, ταξιδεύει στην Ιαπωνία αναζητώντας ένα σπάνιο θεραπευτικό φυτό με το όνομα «όραμα», το οποίο φυτρώνει κάθε 997 χρόνια και φέρεται να γιατρεύει τον άνθρωπο από κάθε πνευματική αγωνία και αδυναμία. Η Άκι, μια σοφή χωρικός που ξέρει καλά το δάσος, μοιράζεται έναν χρησμό για την έλευση του «Ενός» και εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Καθώς η Ζαν έρχεται πιο κοντά στον Τόμο, τον φύλακα του δάσους και πιστό φίλο της Άκι, ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα χίλια χρόνια ανοίγει μια πύλη για τη μία και πραγματική προοπτική της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα μοναδικό κινηματογραφικό μεταφυσικό όραμα από την πιο σημαντική σκηνοθέτιδα της Άπω Ανατολής.