Ταινίες που μας ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο περιλαμβάνει το πρόγραμμα και της σημερινής ημέρας του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε εγκαίρως τα εισιτήρια και να καθίσουμε αναπαυτικά στη θέση μας μέσα στις σκοτεινές αίθουσες.


Για τη σημερινή μέρα, Κυριακή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή (Ολύμπιον, 20.45) της ταινίας Dogman του Ματέο Γκαρόνε, σκηνοθέτη του βραβευμένου φιλμ «Γόμορρα»: Στα σκοτεινά προάστια μιας απροσδιόριστης ιταλικής πόλης, ένας ταπεινός φτωχοδιάβολος που βιοπορίζεται ως φροντιστής σκύλων και φαίνεται να επικοινωνεί καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους, μπλέκεται σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Το πρότζεκτ που κρατούσε για 12 χρόνια στο συρτάρι του ο δημιουργός του «Γόμορρα» είναι ένα ανηλεές, οπερατικό έργο για την κοινοτοπία του κακού και για την εσωτερική σύγκρουση ενός άνδρα που έγινε αποδιοπομπαίος τράγος και παραβάτης, μάρτυρας και αυτουργός. 


 Νωρίτερα, στις 15.30, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» είναι προγραμματισμένη η προβολή ενός τολμηρού εγχειρήματος διά χειρός Γκάι Μάντιν, με τίτλο «Το πράσινο νέφος»: Απαντώντας σε μια πρόσκληση-καλλιτεχνική ανάθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, ένας από τους πιο ευφάνταστους σύγχρονους δημιουργούς συντάσσει μια ερωτική επιστολή σ’ αυτή την εμβληματική πόλη της Δυτικής Ακτής, δίνοντας τη δική του εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος του Άλφρεντ Χίτσκοκ Δεσμώτης του ιλίγγου, μέσα από θραύσματα υλικού αρχείου. Μια αληθινά ενορατική δουλειά για την αξία του να βλέπεις και να ξαναβλέπεις. 

 
Από το Σαν Φρανσίσκο έως τη Μακρόνησο η απόσταση γίνεται πολύ μικρή χάρη στον κινηματογράφο -όση κι η απόσταση από τον «Παύλο Ζάννα» ως την αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» όπου στις 17.00 θα προβληθεί η ταινία του γνωστού (και ως) συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλου « Η Νύχτα τ’Aγι’Αντώνη [Μακρόνησος Β11]»: Ένα βράδυ ο Αντώνης, απόστρατος αξιωματικός, ξεμένει στη Μακρόνησο. Συναντά τον Περικλή και τη Σάρα, κι ο χορός του θανάτου αρχίζει. Η νύχτα θα αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά που τους συνδέουν και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που τους κρατάει δεμένους από παλιά. Τραγικά λυτρωτικό το ξόδι και για τους τρεις τους. 



Κι απ' τη Μακρόνησο στο Μπέρμιγχαμ με την ταινία «Ρέι και Λιζ» (Ολύμπιον, 18.00) του βρετανού εικαστικού καλλιτέχνη, φωτογράφου και κινηματογραφιστή Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ: τα μέλη της οικογένειας Μπίλινχαμ επιδίδονται σε ακραίες τελετουργίες, διαρρηγνύοντας κάθε κοινωνικό ταμπού καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα σε μια ζωή που καθορίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Τρία (συχνά σοκαριστικά) αυτοβιογραφικά επεισόδια, που διαπλέκονται με μια ανοίκεια αίσθηση χιούμορ, αποδίδουν την εμπειρία τού να μεγαλώνεις στην εποχή της (θατσερικής) λιτότητας.