[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Θέλουν πρωτιά Φοιτητές του ΑΠΘ στο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEMΜε στόχο την πρωτιά αναχωρεί σε λίγες ημέρες για τη Βοστόνη των ΗΠΑ η ερευνητική διεπιστημονική φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης iGEM Thessaloniki. Εκεί θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό έργο της εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) 2018. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ετησίως από το ΜΙΤ ( Massachusetts Institute of Technology) και απευθύνεται σε φοιτητές με στόχο το σχεδιασμό και την τροποποίηση βιολογικών συστημάτων και διατάξεων για την επίλυση μείζονων σύγχρονων προβλημάτων.
Πιο συγκεκριμένα οι επτά φοιτητές, χρησιμοποιώντας τεχνικές συνθετικής βιολογίας, σχεδίασαν ένα βιολογικό σύστημα, βασισμένο στη θεωρία ελέγχου της μηχανικής συστημάτων, που επιτυγχάνει σταθερή και ρυθμιζόμενη έκφραση των επιθυμητών πρωτεϊνών του οργανισμού (πχ ινσουλίνη) ανεξαρτήτως εξωτερικών και εσωτερικών επιδράσεων. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα και στη βιομηχανία, ενώ έχει πολλές προεκτάσεις σε τομείς όπως η υγεία και η θεραπευτική, η παραγωγή προϊόντων ζύμωσης κ.ά.

Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, η ομάδα θα κάνει μία ομιλία με θέμα «Συνθετική βιολογία και εφαρμογές στην Φαρμακευτική» κατά τη διάρκεια του 18ου φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMApoint, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Η ομιλία θα δοθεί αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, από τις 11:30 έως τις 12:30, στην κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου. 

Την ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Ιωάννης Αλεξόπουλος (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ), Αλέξανδρος Γιαννόπουλος (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ),  Υβόννη Γιαννούλα (τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Παντελής Κυριακίδης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Γρηγόριος Κυρπιζίδης (τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) Παναγιώτης Καρατάκης (τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ και Υβόννη Ξεσφύγγη (τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ).

 Επιβλέποντες καθηγητές είναι ο Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ο Γεώργιος Μόσιαλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και η  Δήμητρα Ντάφου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.


Η iGEM Thessaloniki είναι η δεύτερη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η πρώτη ελληνική ομάδα iGEM Greece 2017 απέσπασε χρυσό μετάλλιο και υποψηφιότητα για το “Best Therapeutics Project Award”.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτή η κοπιαστική αλλά και ιδιαίτερα επιμορφωτική πορεία φτάνει στο τέλος της. Ανυπομονούμε να εκπροσωπήσουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας τόσο μπροστά σε καταξιωμένους επιστήμονες, όσο και στις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες ομάδες», 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]