Αισιόδοξος, ότι η βουλή της χώρας του θα αποδεχθεί τη συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο.


Επισημάνει επισημαίνοντας ότι ήλθε η στιγμή για διαφορετικά Βαλκάνια, που θα έχουν αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις και θα έχουν μετατραπεί από «Πυριτιδαποθήκη» σε «Πηγή Σταθερότητας».

Υπογραμμίζει ότι αν οι βουλευτές του VMRO εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές.

Ερωτώμενος για τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, τον φόβο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και της αλλαγής συνόρων τονίζει:

"Η Δημοκρατία της Μακεδονίας στηρίζει μία θετική λύση για το Κόσοβο. Μία λύση που θα βελτιώσει την ευημερία των Σέρβων, των Αλβανών, και όλων των άλλων πολιτών που ζουν στο Κόσοβο. Μία λύση που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Σερβίας, του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενωμένοι όλοι οι ηγέτες εδώ σε αυτή την περιοχή γύρω από τους κοινούς μας στόχους, που είναι η διαρκής ειρήνη, η περιφερειακή συνεργασία, η οικονομική ανάπτυξη και η ένταξη στην ΕΕ".

Ανατρέπει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αδιαφορώντας, ουσιαστικά, για τη συμμετοχή σε αυτό, λέγοντας: "Περισσότεροι από 660.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Από αυτούς, περισσότεροι από 90% δήλωσαν «ΥΠΕΡ» του να αποδεχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας τη συμφωνία με την Ελλάδα και να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ". 

Απευθυνόμενος στους Ελληνες επισημαίνει: «Αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν».

Σχετικά με τη «Δημοκρατία του Ιλιντεν» λέει ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε ένα σημείο όπου θεώρησαν ότι το όνομα Δημοκρατία του Ιλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. 

Επιβεβαιώνει τέλος τη συνάντηση για έναν καφέ με την Μαρία Σπυράκη, υιοθετώντας όσα είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες», λέει.

#Σκόπια #Ζάεφ #Συνέντευξη