Νεκρός από πυρά αστυνομικών Βορειοηπειρώτης που ύψωσε ελληνική σημαία
Ομογενής από το χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία έπεσε νεκρός την Κυριακή από τα πυρά αλβανών αστυνομικών λίγη ώρα αφότου είχε υψώσει την ελληνική σημαία και ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών. 


Πρόκειται για τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα. Επιπλέον αναφέρουν ότι έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα και ότι ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι έλληνας πολίτης. Το himara.gr αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί της Κυριακής, όταν ο 35χρονος πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία. Αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ύψωσε την ελληνική σημαία με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νεκροταφείο των ελλήνων πεσόντων. Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί. 

Ωστόσο τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ. Στην συνέχεια ο Κατσίφας διέφυγε σε ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου, όπου βρίσκονται οι Βουλιαράτες, ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρου από τα Τίρανα. 

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ειδικές δυνάμεις τον καταδίωξαν και ότι εντοπίστηκε στην ορεινή πλευρά του Βουλιαράτι. Του ζήτησαν να παραδώσει το όπλο του, αλλά δεν το έπραξε και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. 

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά τους. 

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:

"Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό βρισκόταν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία έγραψε στο Facebook ότι «ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν». 

Από το Protagon.gr

Σχόλια