Το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, τις τελευταίες ημέρες δεκάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στην Πλατεία Αριστοτέλους έξω από το Α.Τ. Λευκού Πύργου. Η Αστυνομία δεν έχει πάρει καμιά οδηγία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ οι αστυνομικοί του Τμήματος – όπως οι ίδιοι δηλώνουν – προσπαθούν να βοηθήσουν, όπως μπορούν. Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι βρίσκουν πρόχειρα καταλύματα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια σοβαρή κατάσταση σε βάρος των ίδιων των μεταναστών, της δημόσιας υγείας και της εικόνας της πόλης μας.

Το περασμένο Σάββατο, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές να μεταφέρουν πρόσφυγες – παράνομους μετανάστες από τον Έβρο στην πόλη, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δράση παράνομων κυκλωμάτων, που προφανώς λειτουργούν σε συνεργασία με κυκλώματα στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές από τον Έβρο γεγονός που εκπέμπει διεθνώς και ιδίως προς την εξ Ανατολών γείτονα εικόνα «αφύλακτων συνόρων», με δυσμενείς εντυπώσεις ευρύτερης εθνικής σημασίας.

Την ίδια στιγμή, οι υφιστάμενες δομές υποδοχής και παραμονής προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή ασφυκτιούν, καθώς δέχονται κι άλλα άτομα προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι νησιωτικές δομές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άθλιες συνθήκες που επιφθλάσσουν σοβαρούς κινδύνους για τους  φιλοξενούμενους και τη δημόσια υγεία, ενώ διαμορφώνεται εκρηκτικό κλίμα συμβίωσης μεταξύ των επιμέρους εθνικών ομάδων, γεγονός που πυροδότεί συχνά επεισόδια, όπως αυτά που συνέβησαν στα Διαβατά.

Ο κ. Καλαφάτης ερώτα τους συναρμόδιους Υπουργούς γιατί παραμένουν αδρανείς μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, ποια μέτρα σχεδιάζουν για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης και έκρυθμης αυτής κατάστασης, που αποδίδουν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο, γιατί έχει ατονίσει η φύλαξη των συνόρων και σε ποιο βαθμο το ζήτημα αυτό απασχολεί τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και προστασίας του Πολίτη.

#Καλαφάτης #Ερώτηση_στη_Βουλή #Μετανάστες #Πρόσφυγες