[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Έκθεση ντοκουμέντων στο Μέγαρο Μουσικής

Με αφορμή τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής μια σημαντική έκθεση ντοκουμέντων, συνδιοργάνωση του
δήμου Θεσσαλονίκης, του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την καθοριστική συμβολή του παράνομου Τύπου στην Εθνική Αντίσταση, ιδίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζοντας φύλλα από τις παράνομες εφημερίδες της κατοχής. Το υπόλοιπο αρχειακό υλικό και τα επεξηγηματικά κείμενα εισάγουν τον επισκέπτη στο περιβάλλον και τις σκληρές συνθήκες παρανομίας και συνωμοτικότητας της εποχής, όπου κάθε πράξη αντίστασης τιμωρούνταν με θάνατο. Αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι ο Τύπος υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του αγώνα και της αντίστασης και διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο ενημερώνοντας, διαφωτίζοντας και εμψυχώνοντας τους πολίτες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κόρη και οι εγγονές του Ιωακείμ Μπελλίδη, στο μυστικό τυπογραφείο του οποίου, στο Κουλέ-Καφέ, τυπώνονταν κατά τη διάρκεια της κατοχής πολλές αντιστασιακές εφημερίδες. Εκεί με κάλυψη το βαφείο- καθαριστήριο που διατηρούσε ο Μπελλίδης στο πλυσταριό της αυλής, κάτω από τα κοφίνια με τα ρούχα που έφευγαν,τοποθετούνταν οι προκηρύξεις και οι εφημερίδες.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, ενώ μπορείτε να την επισκεφθείτε από Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 - 18.00 μέχρι τις 30.11.2018.

#Μέγαρο_Μουσικής #ΕΣΗΕΜΘ
@επαμεινώνδας στυλιανίδης

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]