Στην Ελλάδα δε συνηθίζουμε να γιορτάζουμε το Halloween, μπορούμε όμως να μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους αυτό το νόστιμο λαχανικό, τώρα που είναι η εποχή του.

Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να τρώμε την κολοκύθα σε γλυκές πίτες, με ζάχαρη και κανέλα, είναι ωστόσο ένα λαχανικό θρεπτικό και γευστικό, ιδανικό για σούπες βελουτέ, πουρέδες ή ψητή στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά. Εξαιρετικά χαμηλή σε θερμίδες (26 θερμίδες στα 100 γραμμάρια) αλλά πλούσια σε βιταμίνες( Α,C,μαγνήσιο και κάλιο) και σε φυτικές ίνες, εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερίνης και δρά κατά των ελευθέρων ριζών.
Η εποχή ωρίμανσης της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο, μπορεί ωστόσο να συντηρηθεί για πολλούς μήνες.


Μια συνταγή για πουρέ από κολοκύθα, ένα τέλειο, διαφορετικό συνοδευτικό, για τα κρεατικά.


ΥΛΙΚΑ

1 κολοκύθα κίτρινη
1 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλυτζάνι γάλα
αλάτι-πιπέρι
μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφού αφαιρέσουμε, με ένα κουτάλι, τους σπόρους και τις ίνες, την κόβουμε σε κομμάτια. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και βάζουμε την κολοκύθα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Αφού κρυώσει βγάζουμε τη σάρκα της κολοκύθας από τις φλούδες, τη βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και την πολτοποιούμε.
#foodmood
@σίσση βασιλειάδου