Άλλο πάλι κι αυτό! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρώτα προσέφερε... βάσεις στις ΗΠΑ εντός ελληνικού εδάφους κι έπειτα... Plan B για να μην ισχύσει η Συμφωνία των Πρεσπών!


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια των επαφών του στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, άλλαξε... ρόλο: Φόρεσε το καπέλο του υπουργού... Εξωτερικών και ουσιαστικά εισηγήθηκε Plan B για την ΠΓΔΜ!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Και... βάσεις θα σας κάνουμε!

Σε άλλη ερώτηση για το αν μπορούσε να δημιουργηθεί νέα βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Καμμένος είπε ότι «υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας». Στο βίντεο του αμερικανικού Πενταγώνου που ανέβηκε στο Twitter, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε νέες στρατιωτικές βάσεις: «H Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον στρατηγικό και αξιόπιστο σύμμαχο, τον μοναδικό σύμμαχο θα τολμούσα να πω. Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στην Ελλάδα βάσεις (military assets, όπως τις αποκαλεί ο υπουργός), σε πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στη Σούδα, αλλά στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.» 

Κατρούγκαλος: Εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ

Το θέμα σχολίασε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε στο News 247.

Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος κινήθηκε στη γραμμή Κοτζιά, ο οποίος πριν από λίγες μέρες «άδειασε» τον Καμμένο, λέγοντας ότι εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Άμυνας. Τον είχε καλέσει μάλιστα να φέρει στη Βουλή ψηφοφορία για να ρίξει την κυβέρνηση.

Παγωμάρα στο Μαξίμου

Με μια λιτή, αλλά ξεκάθαρη απάντηση το Μέγαρο Μαξίμου πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία» αναφέρεται σχετικά.

Στο χορό κι ο ... Τοσουνίδης

Ο -εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος- εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ.Τοσουνίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων, εφόσον όμως η Νέα Δημοκρατία δεσμευτεί ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι αν η ΝΔ δεν διατυπώσει ξεκάθαρη στάση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να βοηθήσουν τη ΝΔ να ανατρέψει την κυβέρνηση. 


Κουμουτσάκος: Σχιζοφρένεια...

Για «εξαγωγή πολιτικής και διπλωματικής σχιζοφρένειας» από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων εγκαλεί την κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Αφορμή, τα όσα δήλωσε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος για το θέμα:

«Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα.

Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση» αναφέρει ο Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Νύξεις για αποστασία

Σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Πρώτο Θέμα, άφησε υπονοούμενα:

«Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Τζανακόπουλου, πριν λίγους μήνες, έχει πει με πολύ καθαρό λόγο και με παρρησία, ότι υπάρχουν βουλευτές που θα κυρώσουν τη συμφωνία και θα δώσουν  νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δημιουργεί ερωτηματικά πώς εκφράζει μια τόσο εδραία πεποίθηση ο κ. Τζανακόπουλος - μάλιστα και ο κ. Τσίπρας πριν λίγες ημέρες το άφησε αυτό ως ανοιχτό ενδεχόμενο - τη στιγμή που όλα τα κόμματα έχουν δημοσίως τοποθετηθεί και έχουν δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Κάποια κόμματα πιθανώς να είναι υπέρ της συμφωνίας και να ψηφίσουν την κύρωση, αλλά όλα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Άρα τι μας λέει ο κ. Τζανακόπουλος; Πως το ξέρει;», αναρωτήθηκε.

#Καμμένος #Σκόπια #ΗΠΑ #Βάσεις #Νέα_Δημοκρατία #Μαξίμου