Παρέμβαση για τα εθνικά θέματα, χωρίς όμως να προβεί σε ευθεία αναφορά στο ζήτημα της συμφωνίας για το Σκοπιανό, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προσφώνησή του προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μετατρέπεται εκ νέου σε χώρο πολιτικών ζυμώσεων και εθνικών διεκδικήσεων. Η ταυτότητά μας, η ιστορία μας γίνεται για άλλη μια φορά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και συμβιβασμών. Πρώτοι εμείς επιθυμούμε, εκτός από την εθνική ακεραιότητά μας, που είναι αδιαπραγμάτευτη, την πρόοδο των γειτονικών λαών» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

«Επιθυμούμε όμως και απαιτούμε σεβασμό στη μακραίωνη πολιτισμική και ελληνοχριστιανική κληρονομιά μας, και αυτό οφείλουμε να το καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι «η αγία Εκκλησία μας είχε, έχει και δεν θα πάψει ποτέ, όσο και αν κάποιοι διακαώς το επιθυμούν, να έχει λόγο και άποψη για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδας, πολλώ δε μάλλον όταν απειλούνται ή και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Ιερώνυμος. στην προσφώνησή του. έκανε λόγο για μια «νέα, μεταμνημονιακή Ελλάδα, πληγωμένη και κοινωνικά ασταθή. Μια Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρη πλοήγηση, χωρίς όραμα, χωρίς εθνική ομοψυχία και κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου για βασικούς τομείς της ζωής μας, όπως η παιδεία, η υγεία και η εξωτερική μας πολιτική».

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο του brain drain και της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «ο πληθυσμός της Ελλάδας μας βρίσκεται υπό διωγμόν και πολύ φοβούμαι ότι σε 50 έτη από σήμερα η χώρα μας θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο, χωρίς ζωντάνια, χωρίς δύναμη, χωρίς αισιοδοξία, αλλά και χωρίς νεανικό ενθουσιασμό».