Η νέα βόμβα Κοτζιά, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 μίλια, προκάλεσε αναταραχή τόσο σε κυβέρνηση, όσο και αντιπολίτευση. Η πρώτη τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και η δεύτερη να βρει πολιτική αντίδρασης.


Όπως συνηθίζει, η κυβέρνηση ακολούθησε την οδό των διαρροών: Διέρρευσε ότι στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - και υπουργό Εξωτερικών πλέον –χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε να επιμείνει η χώρα στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά μετά από ενημέρωση και διάλογο με τα κόμματα. Μάλιστα συζητά και την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με διευρυμένη σύνθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφή εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικά Διατάγματα (όπως είχε προαναγγείλει στην παράδοση του ΥΠΕΞ ο Ν. Κοτζιάς) αλλά με κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κ. Κοτζιά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε κανάλι της Κρήτης(στο Creta). Ο τέως ΥΠΕΞ ανέφερε πως εκείνος απλά ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα, τα παρέδωσε στον πρωθυπουργό και δεν υλοποίησε την επέκταση. Όσο για την ενημέρωση των κομμάτων, είπε ότι θα γινόταν στην ώρα της…

Η επόμενη αντίδραση ήρθε από τον Τουρκικό Τύπο (που όλοι γνωρίζουν το ρόλο που διαδραματίζει και ποιον εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του). Η Χουριέτ κάνει λόγο σήμερα για αλλαγή της στάσης της Αθήνας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και τονίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων παραπέμποντας στη Βουλή, συνδέοντας αυτήν την κίνηση με το θέμα του Αιγαίου και τις απειλές της Τουρκίας.

Η επιστημονική άποψη


Φυσικά υπήρξε αντίδραση και από ειδικούς επί του θέματος: Ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στον Xfm 9,43) επεσήμανε πως το γεγονός ότι το θέμα άνοιξε με αυτό τον τρόπο και χωρίς συζήτηση, «δείχνει ελαφρότητα». Και πρόσθεσε:

«Ελπίζω να είμαστε πιο σοβαροί γιατί υπάρχει κίνδυνος να φανεί πως δειλιάζουμε. Φοβάμαι ότι από αυτή την κατάσταση μόνο χαμένοι μπορεί να βγούμε».

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να κάνει επέκταση, αλλά έχει «παγώσει» λόγω των απειλών της Τουρκίας για casusbelli (σημαίνει «αφορμή πολέμου» κι έτσι μεταφράζεται στο Διεθνές Δίκαιο). Σημείωσε δε πως η επέκταση είναι μονομερής και δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη γειτόνων.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ


Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στα περί «αφορμής πολέμου» των Τούρκων, δια στόματος Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά. Όπως τόνισε, «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Πρόσθεσε πως «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Μουδιασμένη η Νέα Δημοκρατία


Στην αντιπολίτευση παρακολουθούν ελαφρώς έκπληκτοι «για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο σοβαρό θέμα», αλλά επί της ουσίας στέλνουν την μπάλα στην κερκίδα. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας (αν, δηλαδή, πρέπει η Ελλάδα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη) και περιορίζονται σε πολιτική κριτική.

Ζητούν, σύμφωνα με διαρροές, «να ενημερώσει η κυβέρνηση πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων», υπενθυμίζουν ότι έχουν ζητήσει άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τις 12 Οκτωβρίου αλλά κι έχουν καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών από τις 18 Οκτωβρίου με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίοκαι τονίζουν:

«Η ΝΔ χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή όχι μόνον επιπόλαιο, αλλά και αδικαιολόγητα πρόχειρο τον τρόπο που έγινε η σχετική ανακοίνωση του κ. Κοτζιά. Όχι μόνον γιατί δεν νοείται τόσο σημαντικές επιλογές να ανακοινώνονται -έτσι στο πόδι- από κάποιον που έχει ήδη αποπεμφθεί από το υπουργείο του. Αλλά γιατί στην εξωτερική πολιτική τόσο σοβαρές αποφάσεις δεν προαναγγέλλονται, αλλά υλοποιούνται όταν έχουν τύχει προηγουμένως διεξοδικής προετοιμασίας ακόμη και για τυχόν αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Με απλά λόγια ο κ. Κοτζιάς πέταξε μια φωτοβολίδα για να ικανοποιήσει το υπερεγώ του την οποία προφανώς δεν γνώριζε ούτε καν ο διάδοχός του κ. Τσίπρας».

Ο αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων, Γ. Κουμουτσάκος, είχε δηλώσει, χθες, για το θέμα: «Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Από το makthes.gr

#Τουρκία #Αιγιαλίτιδα_Ζώνη #Κοτζιάς