Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η ρήξη Κοτζιά – κυβέρνησης ήρθε επειδή ο παραιτηθείς υπουργός δεν βρήκε στήριξη από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο θέμα των κονδυλίων. 


Όλα έγιναν για… 30 εκατομμύρια, δηλαδή, σύμφωνα και με δημοσίευμα του σημερινού Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κοτζιάς στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο έκανε βήματα συνδιαλλαγής: «Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια», φέρεται να είπε.

Ο κ. Καμμένος, όμως, πέρασε, αμέσως, στην αντεπίθεση: «Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των “μυστικών κονδυλίων” και να τα σκορπίζει», είπε κι έβαλε φωτιά!

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως: «Πια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ»!

Ο… Ευκλείδης (Τσακαλώτος) όχι μόνον δεν είπε τίποτα, αλλά ούτε καν έβηξε. Ο Νίκος Κοτζιάς σηκώθηκε κι έφυγε και τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Υπέβαλε παραίτηση, έγινε δεκτή, απάντησε με λόγια ποιητών στο τουίτερ κι ο πρωθυπουργός, που κρατά –προς το παρόν- το υπουργείο, δήλωσε πως δε θα δεχτεί διγλωσσία, ούτε… ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!

Νέα νίκη Καμμένου

Είναι πολύ φυσικό να συμπεραίνει κανείς από το αποτέλεσμα ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Πάνο Καμμένο. Αυτός ήταν που έφερε διγλωσσία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτός έμεινε. Χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με το οποίο « Την πλήρωσε λάθος υπουργός».

Είχε προηγηθεί το «φάγωμα» Φίλη για τα θρησκευτικά

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως «ο Καμμένος έχει δεμένο χειροπόδαρα τον πρωθυπουργό» κι αφήνει να εννοηθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «γνωρίζει πράγματα». Από κοντά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Στ. Θεοδωράκη να λέει σήμερα στον Σκάι ότι «είναι απαράδεκτο να έχει μυστικά κονδύλια το υπουργείο… Μακεδονίας Θράκης» και να προσθέτει: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιστορία με τα μυστικά κονδύλια. Υπάρχουν οκτώ υπουργεία με μυστικά κονδύλια».

Μια άλλη διάσταση έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Σκάι: «Το αποκορύφωμα της σουρεαλιστικής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό». Το αποτέλεσμα, συνέχισε, ήταν να μείνει «ακέφαλο το υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Οι διπλωμάτες πανηγυρίζουν», γιατί ο κ. Κοτζιάς «ασκούσε τρομοκρατία στο υπουργείο»!

Γερμανοί: Εισακούστηκε ο λαϊκιστής

Για τον διεθνή τύπο τα πρώτα συμπεράσματα από την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Αθήνα μπαίνει σε "νέα περίοδο αβεβαιότητας", ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπερνάται από "διαφωνίες" ως προς το Μακεδονικό και ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποτελεί το "πρώτο θύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών".

Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση το πάει, πάντως, αλλού: «Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς ένας διαπληκτισμός στο υπουργικό συμβούλιο για την ονομασία ‘Μακεδονία'. Ο Κοτζιάς είχε σφοδρή λογομαχία με τον δεξιό, λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που αφορά στη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα Μακεδονία. Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας. Ωστόσο ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος δεν δέχεται τη συμπεφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλείται«συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα» και γράφει: «Ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

«Μεγάλη διαμάχη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού» βλέπει η NeueZürcherZeitungπου συμπληρώνει ότι «οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες. Η διένεξη εντός της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον συμβιβασμό για το όνομα προκάλεσε το πρώτο επώνυμο θύμα». Και αυτή η εφημερίδα θεωρεί ότι το αίτιο της ρήξης ήταν «το μακεδονικό ζήτημα που δίχασε ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως τόσο διαφορετικούς εταίρους».

Από το makthes.gr