Την Κυριακή 4/11/2018 ταξιδεύουμε στην “άκρη” της Ελλάδας, για να γνωρίσουμε την “άλλη” Ελλάδα.

Ακολουθούμε την Agkistro Action, ανηφορίζοντας στο Β.Α. άκρο των Σερρών, και στο γραφικό Αχλαδοχώρι ανάμεσα στα βουνά Όρβηλος και Βροντού, ακολουθώντας μια μοναδική διαδρομή στην κοιλάδα του Κρουσοβίτη, που πολλοί αποκαλούν και σερραϊκά “Τέμπη”.

Με αφετηρία το Καρυδοχώρι, θα κατηφορίσουμε το μονοπάτι παράλληλα με το ρέμα του Κρουσοβίτη, μέσα σ' ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, όπου θα γνωρίσουμε τα -μοναδικά στην Μακεδονία- πέτρινα τοξωτά γεφύρια, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για παραδοσιακά γεφύρια, μέσα και έξω από το γραφικό χωριό Αχλαδοχώρι, που κτίστηκαν από ντόπιους τεχνίτες ή μάστορες από την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία τον 19ο αιώνα και πλέον έχουν γίνει ένα με την πλούσια φύση.



Τα πέντε από τα γεφύρια βρίσκονται στο Αχλαδοχώρι, πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη που διασχίζει το χωριό, και τα υπόλοιπα τέσσερα στη Μπέλιτσα. Το εξαιρετικά διακεκομμένο και δύσβατο έδαφος στις χαράδρες των δύο ρεμάτων, σε αντίθεση με το ομαλό ανάγλυφο της περιοχής, ανάγκασαν τους κατοίκους να κατασκευάσουν τα γεφύρια, τόσο για να επικοινωνούν με τις Σέρρες , όσο και με τα χωράφια τους. Κατά τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου το Αχλαδοχώρι (Κρούσοβο η ονομασία του επί τουρκοκρατίας) ήταν μεγάλος κόμβος ανάμεσα στα εμπορικά μονοπάτια που ένωναν τις Σέρρες με το Μελένικο και το σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ στην Βουλγαρία.



Η διαδρομή μας θα καταλήξει στο γραφικό Αχλαδοχώρι, όπου θα περιηγηθούμε στα γραφικά στενά του χωριού, που κρύβει πολλά ... μυστικά όπως η καλά κρυμμένη εκκλησία των Αγίων Ταξιάρχων και χρονολογείται περίπου το 1825. Στην κορυφή του κεντρικού λόφου του χωριού, εντυπωσιάζει κυριολεκτικά ο περίφημος ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία, που κτίστηκε το 1870 και θεωρείται ο μεγαλύτερος μεταβυζαντινός ναός στις Σέρρες.

Στο γήπεδο του χωριού, και στο “Φεστιβάλ Καλωσορίσματος του Χειμώνα” που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γευτούμε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (κηπευτικά, μελισσοκομικά, οινοποιητικά, τυροκομικά, αρωματικά φυτά, μαρμελάδες, γλυκά, άλευρα κ.α). των χωριών του Κρουσοβίτη (Φαιά Πέτρα, Καπνόφυτο, Αχλαδοχώρι, Καρυδοχώρι). Οι εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδοχωρίου, που διοργανώνουν κάθε χρόνο την εκδήλωση, θα μας προσφέρουν φασολάδα και ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο.




Έως την αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη το απόγευμα, μπορούμε να περπατήσουμε στα στενά σοκάκια του χωριού ή δίπλα στο ρέμα που ενώνουν τις όχθες του επίσης παλαιά πέτρινα γεφύρια.

Πληροφορίες για την εκδρομή με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες στο : https://www.agkistroaction.gr/krousovitis/

Το τοπικό Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action που λειτουργεί η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, πραγματοποιεί συχνές εξορμήσεις στα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, συνδυάζοντάς τες με επισκέψεις σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής.