Τα κενά στη στελέχωση των κοινών με το υπουργείο Εξωτερικών επιτροπών και φορέων παρακολούθησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, επισήμανε σε παρέμβασή του ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Όπως επισήμανε μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς  «πρέπει να δούμε την κατάσταση που υπάρχει στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στη στελέχωση των προβλεπόμενων Επιτροπών για το εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία του εξωτερικού».

Για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Θερμαϊκού τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτό το θέμα και να αξιοποιηθούν. Έχουν δοθεί στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει αυτό το θέμα να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα. Είναι κρίμα να μένουν ανεκμετάλλευτες».

Πρότεινε, ακόμη, να είναι το "Παλατάκι" στην Κρήνη η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού καθώς και την ίδρυση μουσείου της Διασποράς, σε σύμπραξη με το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τα πανεπιστήμια, των όμορων δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε στην καταγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, που όπως είπε, θα πρέπει να συνεχιστεί, μέσα από τα προγράμματα που έχουν τρέξει όλο το προηγούμενο διάστημα με το χάρτη της διασποράς.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της διεκδίκησης των κλεμμένων θησαυρών, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός της ύπαρξης ολόκληρου κεφαλαίου για το θέμα αυτό στο πόρισμα της επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.