Στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ στέκεται η Μόσχα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ.


Σε αντίθεση με τη Δύση η οποία «πετά το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας, «αδιαφορώντας» ουσιαστικά για το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ.

Συμπληρώνει δε, πως πρόθεση της Ρωσίας είναι να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό».

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ δεν έδωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν αμέσως αποδεκτά από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και από την Ουάσινγκτον. Υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ. Η βασική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο (είναι απαραίτητο το 50%) και αποδεικνύει σαφώς ότι οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ προτιμούν να μποϊκοτάρουν τις αποφάσεις που έχουν επιβληθεί από το εξωτερικό στα Σκόπια και στην Αθήνα. Κορυφαίοι πολιτικοί από το ΝΑΤΟ και τις χώρες της ΕΕ συμμετείχαν με άμεσο τρόπο στην εκτεταμένη εκστρατεία προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που τονίστηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γ. Ιβανόφ. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης».

«Το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του ΣΑ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας» καταλήγει, αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.

#Ρωσία #Σκόπια #Δημοψήφισμα

Από το in.gr