Άμοιρη ευθυνών για το Μάτι δηλώνει η Δούρου μετά την κλήση εισαγγελέα
Χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοκριτικής για όσα -δεν- έκανε τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, η περιφερειάρχης Αττικής επανήλθε μετά την κλήση των εισαγγελέων να δώσει εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Δούρου, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει άμοιρη ευθυνών, κάνει λόγο για ουδεμία επιχειρησιακή ευθύνη της Περιφέρειας στην κατάσβεση των πυρκαγιών, την ώρα που η ίδια, σύμφωνα και με καταγγελίες συγγενών θυμάτων, τις κρίσιμες ώρες της εθνικής τραγωδία ήταν άφαντη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειάρχης προσπαθεί να υποβαθμίσει το βάρος των ευθυνών της, λέγοντας πως με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλει στην ανεύρεση των αιτιών και τη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.

Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις είναι και όσοι μηνύθηκαν από τους συγγενεις των θυμάτων όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Οι ύποπτοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για  αξιόποινες πράξεις.Ολοι εκτός απροόπτου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να λάβουν γνώση της δικοψραφίας και να αντικρούσουν όσα τπυς έφεραν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου:

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους της χώρας μας.

Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.

Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

#Πυρκαγιές #Μάτι #Εισαγγελέας


Σχόλια