Το φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε – Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών θα ανοίξει το εφετινό 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον, την 1 Νοεμβρίου.



Η διοργάνωση κλείνει στις 11 Νοεμβρίου με το «Girl» του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Νοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).
Συνολικά 164 ταινίες μεγάλου μήκους και 89 φιλμ μικρού μήκους, 8 επίσημα και 14 ανεπίσημα βραβεία θα περιλάβει φέτος η μεγάλη γιορτή του σινεμά. Ανοίγεται, μάλιστα, σε δύο δήμους εκτός του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης (όπου βρίσκονται η ιστορική έδρα του θεσμού, οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, και οι αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές): Εκτός από το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον δήμο Παύλου Μελά (που έχει… ξαναπάει), φθάνει ως το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών.
Σήμερα έγινε η παρουσίαση του προγράμματος με έναν ασυνήθιστο τρόπο: Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος της πρωτεύουσας συνδέθηκαν με live streaming. Στο Ολύμπιον βρισκόταν η γενική διευθύντρια της διοργάνωσης Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος. Στην Αθήνα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν οι τρεις ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης («The waiter» του Στιβ Κρικρή, «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπό και «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη). Ανακοινώθηκαν, επίσης, τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής που αποτελείται από τους: Σάντρα ντεν Χάμερ (διευθύντρια του ΕΥΕ Filmmuseum της Ολλανδίας), Ράντου Ζούντε (σκηνοθέτης – Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά  (ηθοποιός -Ιράν), Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα (σκηνοθέτης – Ισπανία), Συραγώ Τσιάρα (διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Ελλάδα).
Το ελληνικό τμήμα περιλαμβάνει 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (12 σε πρώτη προβολή, 3 στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», 5 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα) ,ενώ θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Επίσης θα υπάρχει το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, τα τμήματα «Out of Competition» και «Ανοιχτοί Ορίζοντες (με πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο), το «Ματιές στα Βαλκάνια» (με βαλκανικές ταινίες), ειδικές προβολές, αλλά και το «Film Forward» (με ριζοσπαστικές ταινίες) και το «’Round Midnight» (μεταμεσονύχτια ζώνη).
Τα αφιερώματα της 59ης διοργάνωσης αφορούν τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, την Ολλανδέζα δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ (θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη), τους Χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές  Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια,  το queer ελληνικό σινεμά (με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους –μεταξύ των οποίων τον “Άγγελο” του Κατακουζηνού που είχε χειροκροττηθεί στο ίδιο Φεστιβάλ το μακρινό 1981- από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας) και οι ρετροσπεκτίβες «Πριν ξεσπάσει το κύμα» και «Μαθήματα ζωής» εντάσσονται στην ενότητα αυτή του φεστιβάλ.
Στην ενότητα που αποτελεί πεδίο συνάντησης δημιουργών και συντελεστών του παγκόσμιου σινεμά καθιερώνεται από φέτος ένας ambassador ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Φέτος για τον ρόλο αυτό επελέγη ο γνωστός τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Φοίβος Δεληβοριάς που θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.