Εικόνα βομβαρδισμένης πόλης έδινε η Θεσσαλονίκη γύρω στα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.


Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας σε πανηγυρικό κλίμα εκφωνούσε την κεντρική ομιλία του για τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ, αστυνομικοί και διαδηλωτές δέρνονταν ανηλεώς. 

Η Θεσσαλονίκη πνίγηκε κυριολεκτικά στα χημικά καθώς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο.


Λίγη ώρα μετά τη λήξη των επεισοδίων, η εικόνα που αντίκριζε κανείς ήταν καμένοι κάδοι, σπασμένα πεζοδρόμια, ξύλα και πέτρες παντού...


Παρά την προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν ότι ο κακός χαμός έγινε στην παραλιακή, τα περισσότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην Καμάρα, όπου είχαν συγκεντρωθεί αντιεξουσιαστές. Εκεί οι διαδηλωτές έκαναν χρήση μολότοφ, ενώ στην περιοχή της Ν. Γερμανού χρησιμοποιούσαν τα κοντάρια από τις σημαίες που κρατούσαν και τα σπασμένα κομμάτια από τις πλάκες πεζοδρομίων.


Δεκάδες κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια κάηκαν στο κέντρο της πόλης. Έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων και έγιναν ζημιές σε αυτοκίνητα.



Από την εκτεταμένη χρήση χημικών, διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα επεισόδια μια γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι. 

Αν και η εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε στο ύψος του Δημαρχιακού Μεγάρου, στον Λευκό Πύργο και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, τα δακρυγόνα δημιούργησαν πρόβλημα σε εκείνους που ήθελαν να επισκεφθούν τα περίπτερα της ΔΕΘ, κάποιους προσκεκλημένους που εισέρχονταν στο Βελλίδειο, ακόμη και πολίτες που κάθονταν στις καφετέριες της Λεωφόρου Νίκης.

Ο άνεμος μετέφερε το... νέφος των χημικών ως τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, 1 και 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο, όπως οι Σαράντα Εκκλησιές, η Τριανδρία και το Κρυονέρι!


Για "μεγάλη καταστροφή" μίλησε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ζήτησε "να σταματήσει, πλέον, αυτό".

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε επεισόδια αυτής της έκτασης στα εγκαίνια της ΔΕΘ αφού, πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αναρχικοί είχαν φθάσει στο σημείο να ξηλώσουν τις πέτρες του... βυζαντινού τείχους, τμήμα του οποίου βρίσκεται απέναντι από τα πανεπιστήμια στην οδό Μελενίκου και τις πετούσαν στους αστυνομικούς.