Μια σειρά υποσχέσεων μοίρασε, απόψε, από το βήμα της ΔΕΘ -της πρώτης μνημονιακής, όπως είπε ο ίδιος- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τις μετρήσαμε σε ... μια ντουζίνα, χωρίς να υπολογίσουμε το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ που μας... μπέρδεψε,
αφού δε γνωρίζαμε πως υπήρχε στρατόπεδο στην Α. Τούμπα.

Διαβάστε τι σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση, όπως τα απαρίθμησε ο πρωθυπουργός:

1. "Από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες. Έτσι, μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν".

2. "Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ".

3. Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετεί η κυβέρνηση εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

4. Από 1/1/19 "μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %." Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

5. Λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

6. "Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%."

7. "Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες". 

8. "Άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες".

9. "Προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία".    

10. "Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις". 

11. "Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, και σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.".

12. "Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%". 

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι "παραχωρούμε το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα, για να αποκτήσει γήπεδο ο ΠΑΟΚ, όπως αρμόζει στην ιστορία του", αλλά και... νέο εκθεσιακό κέντρο για τη ΔΕΘ.