Μια δήλωση… out of the box, του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ήρθε να αναζωπυρώσει τη φωτιά που –ούτως ή άλλως- υποβόσκει στην πολιτική σκηνή, γύρω από το Σκοπιανό.

Ο κ. Βούτσης, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για την παραχώρηση του όρου «μακεδονική γλώσσα» στην ΠΓΔΜ, μιλώντας στον Real Fm, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση, αφού στην Ελλάδα δεν ομιλείται μακεδονική γλώσσα!
«Δεν γνωρίζω καμία μακεδονική γλώσσα να μιλιέται στην Ελλάδα, άρα δεν δίνουμε κάτι», είπε.
Υποστήριξε ακόμα ότι οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχωρούν στην Ελλάδα: «Οι εντάσεις που δημιουργούνται, που από πλευράς ποσότητας είναι όλο και μικρότερες, διότι πιστεύω ότι κάποια πράγματα εξηγούνται και φωτίζονται πλευρές αυτής της συμφωνίας πολύ θετικές για το μέλλον της χώρας μας στην περιοχή, μπορούν να συρρικνωθούν πάρα πολύ μέχρι να φτάσουμε στην ψήφιση στη Βουλή», πρόσθεσε!
Όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος στη χώρα μας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, παρέμεινε στη γραμμή του πρωθυπουργού, όπως την ακούσαμε και στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ: Όπως τόνισε δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα στην Ελλάδα, αφού «δημοψήφισμα γίνεται, όταν έχει κάτι να δώσει η χώρα... Η χώρα ως προς αυτή τη συμφωνία παίρνει, παίρνει αποσαφήνιση ότι θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και όχι Μακεδονία και δεν υπάρχει κανένας λόγος από την πλευρά μας, που έχουμε την ελληνική κεντρική, δυτική και ανατολική Μακεδονία, να θέτουμε τέτοια ζητήματα». 

Αντιδράσεις
Ακόμη κι αυτή η αποστροφή του λόγου του, όμως, προκάλεσε αντιδράσεις, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και, γενικά, της αντιπολίτευσης, αφού –ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση- υποστηρίζει πως «δώσαμε πολλά περισσότερα».
O βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του κόμματος, μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεόραση του Σκάι, δήλωσε πως «στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Βούτσης έχει… δίκιο. Δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα, αφού η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Η Μακεδονία είναι ελληνική και, φυσικά, οι Μακεδόνες, που ήταν Έλληνες, μιλούσαν ελληνικά. Στο δεύτερο σκέλος, όμως, ότι δε χάσαμε και τίποτα, κάνει λάθος. Χάσαμε τα πάντα, διότι οι Σκοπιανοί λένε ακριβώς τα αντίθετα κι αυτές οι δηλώσεις έρχονται να βοηθήσουν τους Σκοπιανούς».
Υπογράμμισε ότι, πλέον, στην ΠΓΔΜ αναφέρονται σε Μακεδόνες «και το λένε με τη βούλα της Ελλάδος, γιατί Τσίπρας, Κοτζιάς και οι συνεταίροι τους, στους Ψαράδες, υπέγραψαν μια συμφωνία, μια επαίσχυντη συμφωνία, που αναγνώρισαν γλώσσα και εθνότητα». Έκανε λόγο για «εθνική μειοδοσία» και επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία «θα την καταψηφίσει, εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και είμαστε αντιπολίτευση», ενώ «αν έχει κυρωθεί, πριν γίνουμε κυβέρνηση.
Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής Αχαΐας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκ των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης!
«Το πρόβλημα της συμφωνίας είναι ότι αναγνωρίζει, στο άρθρο 7, Μακεδονική επικράτεια. Ούτε Βορειομακεδονική, ούτε Σλαβομακεδονική. Αναγνωρίζεται Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρίζεται Μακεδονικός πολιτισμός. Και κάθε κράτος δίνει τη διάσταση που θέλει. Αυτό υπέγραψε η κυβέρνηση. Επικράτεια, γλώσσα, πολιτισμός, μας κάνει Μακεδονική εθνότητα. Αυτό είναι απορριπτέο, γι αυτό βγαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και προσπαθούν να φτιάξουν ένα σκαμνάκι λέγοντας “και τι έγινε, βρε παιδιά”;», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «προσπαθούν να δημιουργήσουν στον κόσμο την αίσθηση ότι… δεν έγινε και τίποτα. Έγινε! Κι έχω την εντύπωση ότι, όταν έλθει αυτή η συμφωνία, θα πρέπει να απολογηθούν». 
Πρόσθεσε κι αυτός ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη συμφωνία και αναρωτήθηκε: «Πώς υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όταν είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσουμε εμείς, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ»;

Από το makthes.gr