Μόνο καλά λόγια είχε, σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τις ΗΠΑ. Στα εγκαίνια του περιπτέρου της χώρας στην 83η ΔΕΘ, έπλεξε το εγκώμιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.


«Τους δύο λαούς μας ενώνουν πολλά. Πάνω από όλα μας ενώνουν κοινές αξίες, αγώνες για κοινές αξίες και κοινούς στόχους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς, πολύ δυνατούς δεσμούς στο διάβα της ιστορίας, σκληρή δουλειά, δύσκολες στιγμές, όμως και μια διαρκή και ακατάβλητη προσπάθεια για την πρόοδο και την ευημερία», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος επισήμανε:  «Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο. Να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά. Και πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε πάρα πολλά παραδείγματα, σημαντικές εμπειρίες και τεχνογνωσία από την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, ανθρώπων της αγοράς από τις ΗΠΑ, με αφορμή την τιμητική παρουσία της χώρας στην 83η ΔΕΘ. Οι ΗΠΑ, μία πρωτοπόρος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και της παγκόσμιας παραγωγής, εκεί όπου ανθούν οι ιδέες της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε να είναι και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αρωγός της προσπάθειάς μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία και να επενδύσουμε στις νέες ιδέες, στην καινοτομία και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα». 

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την καλύτερη βάση, το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως η 83η ΔΕΘ είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία» για διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων προς όφελος της Ελλάδας.

Τόνισε πως οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν έχουν πάρει σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις και θεωρούν ότι η ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία και προσφέρει πραγματικές δυνατότητες για συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους και για τις δύο πλευρές

Αφού θύμισε τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ, υπογράμμισε πως στην αποστολή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ που είναι μεγάλη συμμετέχουν 55 εκθέτες που εκπροσωπούν κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες κι αυτό δείχνει, όπως είπε, «τη δέσμευση της Αμερικής για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».



Και ενεργειακή συμφωνία;


Αναφέρθηκε σε μια συμφωνία που υπογράφτηκε χθες και τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, καθώς αφορά στις προσπάθειες που γίνονται να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, και σημείωσε ότι η ενέργεια είναι μόνο ένας από τους τομείς ο οποίος έχει φέρει τόσες πολλές καινοτόμες αμερικανικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη αυτή την εβδομάδα -χωρίς, πάντως, πολλές λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά τις ομιλίες οι κ.κ. Τσίπρας και Ρος έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων και ξεναγήθηκαν στο περίπτερο.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η χώρα βγήκε από την κρίση, τη χαρακτήρισε "πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή" και είπε για τη ΔΕΘ ότι "σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Β. Ελλάδας.



Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν Έλληνες υπουργοί, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάϊατ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.