Επιμένει ο Ζάεφ. Τώρα επικαλείται Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι μιλούν για "Μακεδονικό λαό" και "Μακεδονική γλώσσα", καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως, τελικά, έχει εκχωρήσει σε όλους αυτό το δικαίωμα...


«Ήρθα από την Ουάσιγκτον στην Βογδάντσα. Τόσο ο Πενς όσο και ο Μακρόν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν «Μακεδονικό λαό», μια «Μακεδονική γλώσσα» αναγνωρισμένη απ’ όλο τον κόσμο. Στις 30 Σεπτεμβρίου δεν κάθεστε στο σπίτι, στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε, γράφουμε ιστορία. Ψηφίζουμε υπέρ της Ευρωπαϊκής «Μακεδονίας»!», είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, πάντως  δήλωσε την απόφαση του να απέχει από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, η οποία ωστόσο έχει καλέσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα σκοπιανά ΜΜΕ χθες Σάββατο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «καρδιά του μέλλοντός μας», καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να την υπερψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα.




«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», αναφέρει στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ την Παρασκευή.