Εξαιρετικό υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ!


Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας κι εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «αν γίνουμε μέλος της  ΕΕ θα προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες  στο λαό της χώρα μας και στην ΕΕ. Η οικονομία στη χώρα μου πηγαίνει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις γίνονται πραγματικότητα. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μία καλή ευκαιρία για τη χώρα μου».

Ο κ. Ζάεφ, σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν είναι μία απλή ένωση. «Σημαίνει να ζει κανείς σε μία ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία. Μακεδόνες, Αλβανοί και Τουρκογενείς επιθυμούν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θα συνεργαστούμε πολιτικά για να το πετύχουμε. Πάνω από το 75% θέλουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Καταδικαστική για την ελληνική πλευρά ακούγεται μία άλλη δήλωση του κ. Ζάεφ: Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, υποστήριξε ο κ. Ζάεφ. «Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι το εισιτήριο για να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Η δήλωση αυτή δείχνει, πεντακάθαρα, για ποιον ήταν, τελικά, ευνοϊκή η συγκεκριμένη συμφωνία.

Αποχώρηση Μαριά από το ΕΚ

Εν τω μεταξύ, αποχώρησε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Άλλος Δρόμος» ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δήλωσε:« «Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια φιέστα προκειμένου να στηριχθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Ζάεφ με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Καταγγέλλω την παρουσία Ζάεφ στην Ευρωβουλή και δεν πρόκειται με την παρουσία μου να νομιμοποιήσω τις σπονδές στον Ζάεφ και στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών».