[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Η διαρροή που... ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων



Στην περίπτωση των συντάξεων και της ενδεχόμενης αναβολής της μείωσής τους, ισχύει το… «κάθε πράγμα στον καιρό του και οι συντάξεις τον Νοέμβριο». Κι αυτό επειδή η όποια απόφαση (αν υπάρξει) θα ληφθεί από το Eurogroupτου Νοεμβρίου και μόνον!


Παρόλα αυτά, σήμερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, δημοσίευσε μια… διαρροή. Μάλιστα, το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο «ευρωπαϊκές πηγές», αναφέρει πως οι «θεσμοί», που θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου –με τον περίφημο νόμο Αχτσιόγλου- αλλά για ακύρωσή του!

Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο) και πως  οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Το Μαξίμου διαρρέει –πάντα δια του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων- ότι στο Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μια γεύση, όμως, γι αυτήν, πήραμε από τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, 48 ώρες πριν τη «διαρροή» δεν είχε αφήσει περιθώρια ούτε για παράταση στο θέμα των συντάξεων!

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου".Αναμένεται ότι, στο προσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει περιλάβει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Όμως τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο –μετά το Eurogroup. Μόνον εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Ως τον Νοέμβριο, λοιπόν, το ερώτημα παραμένει: Αλήθεια ή επικοινωνιακό τέχνασμα; Ερώτημα που τίθεται ειδικά μετά την πληροφορία από στέλεχος της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στη συνάντηση με τους «θεσμούς» ότι, αντίθετα με τα όσα λέει η «διαρροή», οι εκπρόσωποι δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από την κυβέρνηση.


Από το makthes.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]