Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο λόγος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ ήταν... διαχωριστικός (προσοχή στη λέξη). Αν τον συνοψίσουμε θα βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

Άλλο διαδηλωτές, άλλο ταραξίες.

Άλλο Ελληνική Μακεδονία κι άλλο... Βόρεια Μακεδονία.

Άλλο οι ΑΝΕΛ για την οικονομία κι άλλο οι ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα.

Άλλο οι δικές του εξαγγελίες κι άλλο οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Άλλο οι συστημικοί υποψήφιοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι οι συστυμικοί των άλλων κομμάτων.

Άλλο η Νέα Δημοκρατία κι άλλο η... σημερινή Νέα Δημοκρατία που έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία.

Άλλο η μη έξοδος στις αγορές κι άλλο το... μαξιλαράκι των 2,5 χρόνων.

Άλλο η Αργεντινή κι άλλο η Βενεζουέλα...

Ήταν, πάντως, πάλι, πολωτικός, αφού έθεσε, πάλι, το εξής: "Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή".



Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός:

Διαχώρισε ταραξίες από διαδηλωτές! Αυτοί που εκπροσώπησαν χτες την διαφορετική άποψη δεν είναι άνθρωποι που σέβονται τη δημοκρατία και την άλλη άποψη. Δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους ακραίους φανατικούς που είδαμε χτες με όσους ήταν τον Φεβρουάριο στα συλλαλητήρια, είπε.

Πήρε διαφορετική σαφώς θέση από αυτήν που είχαν πάρει στελέχη του για το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. "Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, άλλωστε έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής", είπε χαρακτηριστικά. 

Φάνηκε βέβαιος για το ότι η συμφωνία με τα Σκόπια θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Ευχήθηκε να κερδίσει το δημοψήφισμα ο "φίλος του" Ζάεφ, επέμεινε πως "η συμφωνία Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά". επανέλαβε πως η Ελλάδα "δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το όνομα άλλης χώρας" και τόνισε πως "δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας".

Φάνηκε, όμως και πειραγμένος σε ερώτηση για τη συμβολή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών. "Το ερώτημά σας μάλλον να το απευθύνετε στον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν", υποστήριξε.



Χαρακτήρισε "αποτελεσματική" τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Για τις δε αιτιάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα των Σκοπίων, ξεκαθάρισε: "Εκτιμώ τη στάση αρχής του Π. Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας".

Επανέλαβε δύο και τρεις φορές, ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών του. Τις χαρακτήρισε "εφικτές" και "ισορροπημένες". Απέρριψε τον όρο "παροχολογίες" (είπε πως "είναι τα ελάχιστα")

"Φλου" στάση κράτησε στο θέμα των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είπε αρχικά ότι "ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει εξαιρετικό έργο", για να προσθέσει στο τέλος της απάντησής του ότι "για τις μεγάλες πόλεις θα έχουμε διαδικασίες στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουμε ήδη λάβει και αποφάσεις".



Επέμεινε στο... στρατόπεδο που θα δοθεί στον ΠΑΟΚ για να χτίσει τη νέα Τούμπα. όπως είπε, θα εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση ώστε "ο χώρος του στρατοπέδου που ανήκει στο υπ. Άμυνας" να παραχωρηθεί για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Εφόσον υπάρχει επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει, η πολιτεία θα συνδράμει, πρόσθεσε.

Για τον ΟΑΣΘ κράτησε... γραμμή Παππά. Λέγοντας πως δεν κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, άρα δεν γνωρίζει για την καθημερινότητα των πολιτών (σ.σ. φαίνεται πως το γραφείο του δεν κάνει καλή δουλειά στην αποδελτίωση), μίλησε, πάλι, με αριθμούς για το περίφημο "αμαρτωλό παρελθόν", που, ούτως ή άλλως, όλη η πόλη είχε καταδικάσει.

Έστειλε την μπάλα στην... κερκίδα όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι. "Δεν υπάρχει καμία ασυλία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη", είπε. Απέρριψε, πάντως, το επιχείρημα ότι "προσπάθησαν να κρύψουν τους νεκρούς". Όπως είπε "οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται.".

Παρόμοια τακτική και για τα διόδια. Μίλησε για εξορθολογισμό κι είπε ότι ο πολίτης θα πληρώνει για όσο τα χρησιμοποιεί.

Δικαιολόγησε τις παροχές που υποσχέθηκε λέγοντας ότι ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε τη μείωση των εισφορών, για να προσθέσει ότι αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης.  

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ -"με τη σημερινή ΝΔ που έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία".

Εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.



Ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Ρωσία μέσα στο 2018.

Χαρακτήρισε "πραγματικά μεγάλο το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα". Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι "το ρεκόρ επενδύσεων του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν πρότζεκτ που είναι ώριμα. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο στόχος που έθεσα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε χώρα – πρότυπο και η ανεργία να πέσει στο 10%".

Είπε ακόμη ότι "η πλωτή δεξαμενή υγροποίηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο".

Για τα οικονομικά υποστήριξε πως "το χρέος γίνεται βιώσιμο", ότι πλέον "οι Τράπεζες θα στηρίζουν την οικονομία κι όχι η οικονομία τις Τράπεζες" κι ότι ως χώρα " έχουμε «καθαρό διάδρομο» χαμηλών αποπληρωμών μέχρι το 2032".

Μίλησε, πάλι, για το "μαξιλάρι" των δυόμισι χρόνων, αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφερθεί στο μέλλον. "Χτίσαμε «μαξιλάρι» ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην «κατάλληλη στιγμή»", τόνισε. 

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι "φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ".

Όσο για το αφορολόγητο... πάει στις καλένδες: "Κάθε χρόνο στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο", είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε εμβληματικό έργο που γίνεται πράξη και για το Ιόνιο το μεταφορικό ισοδύναμο που εφαρμόστηκε πιλοτικά για 49 νησιά και, όπως είπε, από 1/1/19 θα εφαρμοστεί για όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.



Πολλές ήταν οι επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Μίλησε πολλές φορές για το "σχέδιο Πινοτσέτ που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ", θύμισε αρκετά την Αργεντινή (σ.σ. αλλά όχι τη... Βενεζουέλα), εμφανίστηκε πολωτικός λέγοντας ότι "το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες και τη διαπλοκή". Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι " ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και το ΔΝΤ".

Ειδικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απεκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη "τζάμπα μάγκα", θυμίζοντας έντονα Κώστα Σημίτη: "Εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη η στάση του κ. Μητσοτάκη. Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τον τζάμπα μάγκα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πει ότι θα την ακυρώσει", είπε.

Τέλος χαρακτήρισε "εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας" τον κ. Πρ. Παυλόπουλο.