Τα  μνημόνια τελείωσαν  για κάποιους ή συνεχίζονται για άλλους, με την βεβαιότητα για  νέα μέτρα που θα υλοποιηθούν στην συνέχεια , κάνουν την αντιπαράθεση αν βγήκαμε από τα μνημόνια ή έχουμε νέο, συγκεκαλλυμένο, μικρής αξίας.



Γράφει ο Απόστολος  Σπαθάς* 

Πρώτο θέμα στην ιεραρχία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις. Μόνο με νέες επενδύσεις θα μειώσουμε την ανεργία και θα παράγουμε πλούτο, δηλαδή φόρους, εισφορές, καταθέσεις και νέα εισοδήματα. Το 2017 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ΑΞΕ, ήταν 4 διςΕ. Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, ήταν μ.ο., στα 2 διςΕ. Όμως χρειάζεται να αυξηθούν και άλλο, όταν η Πορτογαλία για παράδειγμα είναι στα 6 διςΕ. Στον προϋπολογισμό του 2018 υπολογίστηκε αύξηση του Ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, κατά 12,6%, στοιχείο που πρέπει να διαρκέσει για πολλά χρόνια, ώστε να έχουμε νέες επενδύσεις και ομαλή αντικατάσταση υποδομών λόγω αποσβέσεων.
 Οι επενδύσεις δημιουργούνται πάνω σε δύο πυλώνες. Στον πυλώνα που έχει τα άμεσα οικονομικά στοιχεία και είναι η φορολογία, το κόστος εργασίας, τα επιτόκια τραπεζών, οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές και το κόστος επένδυσης όπως π.χ. η αγορά γης ή ενοικίαση, κ.τ.λ. Στον δεύτερο πυλώνα είναι τα έμμεσα οικονομικά στοιχεία και τα γεωστρατηγικά. Η γραφειοκρατία, η δημιουργία κτηματολογίου και δασικών χαρτών, η πολυνομία και η αργή απόδοση δικαιοσύνης, η δημιουργία υποδομών, η ασφάλεια της χώρας και οι διακρατικές συνεργασίες.
 Πιθανόν πάρα πολλοί να έχουν την εντύπωση, πως μόνο στον πρώτο πυλώνα, εάν γίνουν ενέργειες καλυτέρευσης, ότι θα δούμε αύξηση των επενδύσεων. Να τονίσουμε πως έρευνες και συνέδρια επαγγελματικών επιμελητηρίων, μας λένε πως η γραφειοκρατία, είναι το πρώτο στοιχείο που λαμβάνουν υπόψιν, οι νέοι επενδυτές. Με δεδομένο πια, ότι οι επενδύσεις εντάσεως εργασίας, προτιμούν την Ανατολική Ασία, οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου έλκονται από βελτίωση του αναφερόμενου άνω δεύτερου πυλώνα.
 Το κράτος δεν δικαιολογείται να παρακωλύει επενδύσεις και κυρίως να μην διορθώνει τους ανασταλτικούς παράγοντες για νέες επενδύσεις.
 Τέλος να στοχοθετηθεί, ποια νέα κεφάλαια μπορούμε να προσελκύσουμε, λαμβάνοντας υπόψιν την θέση της χώρας μας, το οικονομικό περιβάλλον στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και τι είναι εφικτό στην παρούσα φάση. Για παράδειγμα κέντρα logistics, δίπλα στα λιμάνια μας, που θα τροφοδοτούν και θα αποθηκεύουν, για όλα τα κράτη των Βαλκανίων, είναι αναγκαίο και εφικτό.


O Απόστολος Σπαθάς είναι οικονομολόγος - αναλυτής