Στο δικαίωμα και το χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός
Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος σήμερα, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος συνοδεύει πολυμελή όμιλο προσκυνητών από την εκκλησιαστική Επαρχία του.
«Σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο Κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν των, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία. Έχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε. Τώρα υφίστανται προφανώς μία μεγάλη πίεσιν από την Μόσχα και μερικοί κάνουν πίσω αλλά scripta manent. Οι υπογραφές τους υπάρχουν. Και είμαι βέβαιος ότι όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στην νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».
Ο Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που ενημέρωσε τους προσκυνητές από την Επαρχία του γιατί, όπως σημείωσε, πολλές φορές οι πιστοί ακούν και διαβάζουν διάφορες πληροφορίες.
«Διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν», απάντησε ο Παναγιώτατος.
Ο Ποιμενάρχης της Αχαϊκής Πρωτεύουσας εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία, όπως τόνισε, να ακούσουν όλοι από τα χείλη του Πατριάρχη για ποιο λόγο το Πατριαρχείο αποφάσισε, καθώς έχει δικαίωμα και χρέος, να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τους προσκυνητές, ανέφερε πως ενθυμείται με συγκίνηση και δεν λησμονεί την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τις θερμές εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης του πιστού λαού της Αχαϊκής αυτής ιστορικής εκκλησιαστικής Επαρχίας προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ζήτησε δε από τον Μητροπολίτη Πατρών να μεταφέρει τις ευλογίες και τα ειλικρινή του αισθήματα πατρικής αγάπης προς τους πιστούς της Επαρχίας του, ευχόμενος ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος μαρτύρησε στην πόλη των Πατρών, να προστατεύει και ενδυναμώνει άπαντες.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πατρών, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο του, Αρχιμ. Αρτέμιο, και κληρικούς της Επαρχίας του είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Παναγιώτατο, από τον οποίο και προσκλήθηκαν στο γεύμα.