Επιβεβαιώνεται, πλέον, με ανακοίνωση των ΚΤΕΛ, ότι συζητείται, με τον ΟΑΣΘ, η παραχώρηση γραμμών και η επιστροφή στο παλιό καθεστώς για αρκετές περιοχές της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης.


Τα ΚΤΕΛ γνωστοποιούν ότι "πανελλαδικά, διεξάγονται συζητήσεις εδώ και δύο χρόνια, μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων: του Υπουργείου Μεταφορών, του ΟΣΕΘ (και του ΣΑΣΘ παλαιότερα), του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ και των Δημάρχων", για να περάσουν στα ΚΤΕΛ κάποια από τα δρομολόγια που, τώρα, εξυπηρετούν τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών.

Διαψεύδει, πάντως, ότι αυτό θα σημάνει αύξηση του κομίστρου, αφού υπογραμμίζει ότι "στις συζητήσεις αυτές αναζητούνται τεχνικά σενάρια βελτίωσης της συγκοινωνίας, χωρίς την αύξηση του κομίστρου".

Για τα ΚΤΕΛ ως τώρα ίσχυαν "κακοί σχεδιασμοί του παρελθόντος και λάθη στη διάρθρωση της συγκοινωνίας", που "οδήγησαν σε δεινή θέση το ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, αλλά και υποχρέωσαν τον ΟΑΣΘ, να εκτελεί υπεραστικό έργο, κάτι που είναι έξω από το χαρακτήρα  του Οργανισμού". Υποστηρίζουν ότι τα δρομολόγια αυτά θα έπρεπε να γίνονται "με κατάλληλα υπεραστικά (σ.σ. λεωφορεία) καθημένων και όχι αστικά λεωφορεία και με όρθιους", θεωρούν ότι η επιστροφή στα ΚΤΕΛ αποτελεί "βελτίωση των υπηρεσιών" και ότι "αυτό που αναζητείται, είναι να εξαλείψουν παθογένειες του παρελθόντος και αυτό γίνεται χωρίς κανένα στοιχείο «μυστικότητας»". 

Υπερασπίζονται, μάλιστα, τον ΟΑΣΘ, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει καμιά αδυναμία του ΟΑΣΘ να εκτελέσει το περιαστικό έργο, δεν υπάρχει καμία μυστικότητα, δεν υπάρχει κανένα τελικό σχέδιο, υπάρχουν μόνο τεχνικά σενάρια βελτίωσης της εξυπηρέτησης του επιβάτη, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον".

Παπάς: Δεν πρόκειται...

Με δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στ. Παππάς δήλωσε: "Αποκλείεται να φτιάξω άλλον ένα κρατικοδίαιτο ιδιωτικό φορέα". Πρόσθεσε πάντως ότι αν υπάρξει πρόταση προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου "θα την κουβεντιάσουμε".

Ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ότι τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μεγάλες αποστάσεις και παραδέχτηκε πως "το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν λεωφορεία, αλλά λείπει το... σχέδιο".


Τα σενάρια


Σενάρια ή μη, όλα δείχνουν ότι, 15 ολόκληρα χρόνια µετά την «επέκταση» του ΟΑΣΘ στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι που ζουν εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος θα «αποχαιρετήσουν» τα αστικά λεωφορεία και θα επιστρέψουν στο… παρελθόν περιμένοντας το ΚΤΕΛ στις στάσεις. 

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση «δίνει» τις μετακινήσεις στο ΚΤΕΛ ώστε να «κερδίσει» αριθμό λεωφορείων που θα μπορούν να κάνουν δρομολόγια στο πολεοδομικό συγκρότημα, αυξάνοντας το χρόνο διέλευσης και εξυπηρέτησης των επιβατών. 

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα με ραδιοφωνική συνέντευξή του προέδρου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανου Τσώλη, που δήλωσε: «Ο ΟΑΣΘ δεν µπορεί να ανταποκριθεί σωστά στο έργο που του έχει ανατεθεί από το 2003. Μιλάμε για δρομολόγια της τάξεως ακόµη και 80 χιλιομέτρων όπως η Ευαγγελίστρια και χωριά της επαρχίας Λαγκαδά που θεωρούνται αστικές συγκοινωνίες. Λόγω εµπειρίας θα κάνουμε το έργο καλύτερα»

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι λεωφορειακές γραμμές οι οποίες θα εκχωρηθούν στο ΚΤΕΛ είναι: 

  • ► Νο85 (Θεσσαλονίκη - Ευαγγελίστρια). 
  • ► Νο86 (Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια). 
  • ► Νο91 (προς Χρυσαυγή, Ανάληψη, Καβαλάρι, Λαγυνά, Περιβολάκι, Ηράκλειο, Ασσηρο κ.λπ.). 
  • ► Νο92 (Κουφάλια, Αθυρα, Ραχώνα, Εργατικές Κατοικίες).
  • ► Νο90 (Κουφάλια - Μάλγαρα).
  • ► Νο89 (για Ραχώνα, Βραχιά, Ξηροχώρι, Ακροπόταμο κ.λπ.).
  • ► Νο80 (ΚΤΕΛ Μακεδονία - Μάλγαρα). 


Ο ΟΑΣΘ θα διατηρήσει τη γραμμή προς Λαγκαδά.