Η μελιτζάνα, είναι ένα πολυετές φυτό, που  κατατάσσεται στα φρούτα και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών.
Οι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία και μετά στην Κίνα. Από εκεί ταξίδεψε στις Αραβικές χώρες και στη συνέχεια στην Αφρική, και μετά στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Νότια Ισπανία, γύρω στον 11ο αιώνα. Στην ιταλική κουζίνα μπήκε περίπου τον 13ο αιώνα και ενώ στην αρχή, η πικρή σχετικά γεύση της δεν την έκανε εύκολα αποδεκτή στην κουζίνα, στη συνέχεια μπήκε δυναμικά στη μαγειρική και θεωρείται, πλέον, απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής κουζίνας.
Μια διαφορετική συνταγή με μελιτζάνες,σας προτείνω σήμερα, ιδανική για πρώτο πιάτο, από την Καλαβρία της Ιταλίας. Συνοδέψτε τις με ένα αρωματικό δροσερό λευκό κρασί και …καλή σας όρεξη.

ΥΛΙΚΑ

4 μελιτζάνες μικρές και χοντρές
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλυτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
3 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ.σ. μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε  τις μελιτζάνες στη μέση, κάθετα, φτιάχνοντας δύο βαρκούλες.
Βράζουμε τις μελιτζάνες, τόσο όσο να μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το νερό και αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους (Κρατάμε το εξωτερικό περίβλημα γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια)  και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό, το σκόρδο, το κεφαλοτύρι, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε με το μείγμα μας, τις μελιτζάνες, και τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι για 2-3 λεπτά, πρώτα από τη μεριά της γέμισης για να σταθεροποιηθεί και μετά γυρνάμε προσεχτικά και από την άλλη μεριά. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε για λίγο σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω λίγο μαϊντανό.

@σίσση βασιλειάδου