Ένα σχέδιο, που συζητείται από το 2000, με διαφορετικές προτάσεις ανά... δεκαετία, επανήλθε, σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου για την 83η ΔΕΘ: Το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης.


Ποια είναι η διαφορά; Ότι η ΔΕΘ Helexpo έχει στα χέρια της τη μελέτη για το νέο χωρικό σχέδιο ("μόλις χθες την παραλάβαμε", είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας). Άρα, υπάρχει δρόμος ακόμη, αφού πρώτα η μελέτη θα πρέπει να βγει στη διαβούλευση, μετά -το πιο σημαντικό- να βρεθούν πόροι και, στη συνέχεια, να αρχίσουν οι κατασκευές. Την έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη... Τους παράδες, όμως, για το έργο, όχι...

Όπως εξήγησε ο κ. Τζήκας, "εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει και από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα"...

Όταν, με το καλό, γίνουν όλα αυτά, γεροί να είμαστε, το 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, γνωστό ως ΔΕΘ, θα αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και... ένα ξενοδοχείο-μπουτίκ. Το άλλο 50% θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, όπως ακούσαμε επί Σημίτη κι επί Κώστα Καραμανλή. Κι όπως, το 2010, εξήγγειλε κι ο υποψήφιος -τότε- δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης...

Φυσικά κι αν η ΔΕΘ θέλει να "παίξει ρόλο" στη σύγχρονη εποχή θα πρέπει να αναπλάσει το εκθεσιακό της κέντρο, να αναδειχτεί σε εκθεσιακό hub, που θα γεφυρώνει αγορές. Το αν η νέα ΔΕΘ θα γίνει "τοπόσημο", όπως είναι ο όρος της... εποχής, ελάχιστα θα πρέπει να ενδιαφέρει, αφού άλλος είναι ο ρόλος των Διεθνών Εκθέσεων παγκοσμίως.



Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, βρήκε "επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για την εικόνα της πόλης" την εξαγγελία που κάποιοι μεγαλύτεροι έχουν ακούσει πολλές φορές.

Πιο συγκρατημένος, ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε: "'Οταν η ΔΕΘ θα είναι πια έτοιμη, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου, που είναι ένα βασικό ζητούμενο -αφού "πετάμε" σε σχέση με τις διοργανώσεις, αλλά παραμένουμε πίσω σε σχέση με τις εγκαταστάσεις- είμαστε εδώ ως Περιφέρεια για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά και να διεκδικήσουμε  από την κυβέρνηση, μαζί με τους άλλους φορείς, πόρους για να πετύχουμε πια την πλήρη αναμόρφωση και ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Με απλά λόγια: "δει δε χρημάτων ω άνδρες -και γυναίκες- Θεσσαλονικείς"...

Η ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της είχε κι άλλους στόχους, που επετεύχθησαν: Από 80.000 επισκέπτες το 2012 προσέλκυσε πάνω από 260.000 πέρυσι, αύξησε κατά 168% τις ημέρες λειτουργίας του εκθεσιακού κέντρου στη διάρκεια του έτους κι αναμένει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες εφέτος. Λίγο οι συναυλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, λίγο τα "θεματικά πάρκα", λίγο τα... σαλούν που στήνονται εφέτος και τα φραπεδάδικα που στήθηκαν πέρσι, η ΔΕΘ έγινε, ξανά, πανηγύρι που προσελκύει μικρούς και μεγάλους κι ανεβάζει νούμερα επισκεπτών.

Τα υπόλοιπα νούμερα; Οι εκθέτες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου ξεπερνούν φέτος τους  1500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας υπήρξε σχεδόν τριπλασιασμός τους μέσα σε έξι χρόνια. 

Φυσικά ιδιαίτερη μνεία έγινε στις συμφωνίες με μεγάλους εκθεσιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά και στο θεσμό της τιμώμενης χώρας που εφέτος είναι οι ΗΠΑ και του χρόνου θα είναι η Ινδία. Κι αν τα ασπρομπλεκόκκινα αστεράκια που κρεμάστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θεωρήθηκαν από κάποιους "κιτς", ας περιμένουν την επόμενη χρονιά, με το Μπόλιγουντ να επικρατεί από άκρη σ' άκρη...