Φαίνεται πως η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι εφέτος οι αναπληρωτές διορίστηκαν από νωρίς και δε θα υπάρχουν κενά στα σχολεία, μάλλον δεν ανταποκρίνονται επακριβώς στην πραγματικότητα...


Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε χθες Τρίτη με 2.900 κενές θέσεις στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, ενώ η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης εκπαίδευσης κάνει λόγο για σχεδόν 2.000 κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μάλιστα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά αφορούν και σε ειδικότητες βασικών μαθημάτων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και βιολόγοι.

Και τι ήταν οι τόσοι διορισμοί; Όπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, είναι κοινωνιολόγοι ή ειδικοί σε μαθήματα τεχνών, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά καθηγητών σε βασικά μαθήματα...

Το υπουργείο Παιδείας τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ζητήσει την κατάρτιση λίστας με τα κενά στα σχολεία ανά περιοχή με στόχο την δρομολόγηση προσλήψεων. Άλλωστε ο κ. Γαβρόγλου έχει υποσχεθεί ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην εκπαίδευση.

Κουδούνι στις 9 από το 2019

Αυτό που ενδιαφέρει, πάντως, τον υπουργό παιδείας, είναι να... βγαίνουν τα Σαββατοκύριακα οι μαθητές του λυκείου χωρίς άγχος! Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από το σχολικό έτος 2019-2020 το κουδούνι πια θα χτυπά στις 9:00 το πρωί και όχι στις 8:15 όπως φέτος. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω», πρόσθεσε ο Κώστας Γαβρόγλου υπό τα χειροκροτήματα των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, όπου παρέστη κατά τον χθεσινό αγιασμό.

Σήμερα, κοινοβουλευτικώς, το δικαιολόγησε... ακόμη καλύτερα. "Για να σταματήσουν οικογενειακοί καβγάδες", είπε και... μας άφησε σύξυλους. 

Ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή προς υλοποίηση του νέου σχολικού ωραρίου.

Διευκρίνισε πάντως ότι «για τα Δημοτικά δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι γονείς θα μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους από τις 7:00 το πρωί» και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει σχετική συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Παίρνει πίσω το υπουργείο τη φράση «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω»

«Δεν είναι θέμα να κοιμούνται παραπάνω τα παιδιά. Είναι η λειτουργία του εγκεφάλου με άλλες συνθήκες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διδασκαλία της μάθησης και της αφομοίωσης», διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος  Αγγελόπουλος προσπαθώντας να «μαζέψει» τη δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» είπε: «Δείτε τι κάνουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις ώρες προσέλευσης στα παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω. Όλη η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όχι τις πολύ πρωινές ώρες. Πραγματικά μας εκπλήσσουν κάποιες κριτικές. Το υπουργείο Παιδείας έκανε μια πρόταση. Δημιουργεί μια δημόσια διαβούλευση. Θα ακούσει τις προτάσεις και τους καθ’ ύλην αρμόδιους από την ειδική επιστημονική επιτροπή. Ο υπουργός είπε ότι κάνω πρόταση, ακούω την κοινωνία και αποφασίζω».

Αντιδρούν εκπαιδευτικοί και γονείς

Τι κι αν χαίρονται οι μαθητές που το σχολείο θα ξεκινά αργότερα τη νέα σχολική χρονιά. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν άλλη άποψη για την αλλαγή του σχολικού ωραρίου.

Με την έναρξη των μαθημάτων στις 9:00 π.μ. μετατίθεται κατά μία ώρα όλο το πρόγραμμα προς τα εμπρός. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διευκρινίσει τι θα γίνει με τους μαθητές των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών. Σήμερα ξεκινούν το κουδούνι χτυπά στις 8:15 π.μ., ενώ οι πόρτες ανοίγουν από τις 7:00, με σκοπό τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με την ώρα ολοκλήρωσης του ολοήμερου προγράμματος; Μένει να διευκρινιστεί.

Τέλος οι εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται πόσες ώρες θα μένει τελικά ένα παιδί στο σχολείο, αφού αν συνεχίσει να ισχύει η προσέλευση στις 7:00 π.μ. (για όσα παιδιά το επιθυμούν οι γονείς τους και το κάνουν σήμερα)  θα πρέπει να περιμένει την έναρξη των μαθημάτων στις 9:00 και τελικά θα καταλήγει να φεύγει μετά τις 17:00 μ.μ. (αν πάει μια ώρα αργότερα και το σχόλασμα του ολοήμερου προγράμματος).

Οι εκπαιδευτικοί που αναμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας, σπεύδουν να σημειώσουν ότι η αλλαγή θα δυσκολέψει και δεν θα διευκολύνει τις οικογένειες, ενώ «τυχερά» φαίνεται να είναι μόνο τα παιδιά που θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι στις 9:00 το πρωί.