Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίωξη του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τη δράση σου κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών.


Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος υποστηρίζουν πως η ενέργεια της υπηρεσίας της κρατικής ασφαλείας τους προκαλεί απορία και εύλογα ερωτηματικά, ενώ καλούν τις ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να δώσουν οδηγίες, ώστε οι σχετικές έρευνες να κατευθύνονται προς οργανωμένες ομάδες με φασιστικά και ναζιστικά χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη
και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζουν ότι η είδηση της κλήσης Λαφαζάνη "προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν.2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει κυρίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων», δηλαδή πρόκειται για τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ασχολείται με σοβαρές απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος".

Προσθέτουν ότι ο προβληματισμός μεγαλώνει από το γεγονός πως, "από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες – ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη".

Επικαλούμενοι το ότι "δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα" και "επειδή τυχόν παράνομες πράξεις, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας, μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπισθούν στο σύνηθες πλαίσιο της δράσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές", ρωτούν τους υπουργούς αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, "ώστε όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά" όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και σε ποιες άλλες κλήσεις σε απολογία ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια...

Λαφαζάνης: Δεν απολογούμαι!

«Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε αυτό το τμήμα (Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικούς Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας δεν το νομιμοποιώ, δεν το αναγνωρίζω. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την διάλυσή του εδώ και τώρα» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικεφαλής της ΛΑΕ προσερχόμενος στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής που κλήθηκε να απολογηθεί για τις υποθέσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας, τις πράξεις στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΛΑΕ που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΓΑΔΑ επεσήμανε ότι «εδώ ερχόμουν για να υπερασπίσω αυτούς που διώκονται, αυτούς που συλλαμβάνονται άδικα, δεν περίμενα ότι μετά τις διώξεις της χούντας του Παπαδόπουλου θα είχαμε διώξεις από πρώην συντρόφους μου, εκδικητικές διώξεις γιατί δεν μπορούν να ακούνε ούτε την φωνή μας, γιατί η φωνή μας είναι η φωνή της συνείδησής τους. Η φωνή που τους λέει ότι πρόδωσαν τα πάντα, εγκαταλείψανε αρχές, στόχους, διακηρύξεις».

Όπως ανέφερε «σε αυτήν την υπόθεση δεν διώκεται ένα πρόσωπο, αν και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση έχουμε πολιτική δίωξη κι όχι δίωξη για ποινικά αδικήματα. Πολιτική δίωξη ενός επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος που ασκεί δημοκρατική δράση και φυσικά έχει παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα.. Κι αυτό είναι το ενοχλητικό. Πρώτη φορά γίνεται αυτό στην μεταπολίτευση που είναι ένα σημείο στροφής σε μια νέα αλά Τουρκία… δημοκρατία. Μια δημοκρατία αλά Ερντογάν. Το θέμα δεν είναι προσωπικό δεν αφορά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συναγωνιστές που με πανομοιότυπες κατηγορίες κλήθηκαν να απολογηθούν από την αμαρτωλή ΓΑΔΑ και το πιο αμαρτωλό εμφυλιακό τμήμα που έχει ονομαστεί Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Ποιο κράτος προστατεύει; Το κράτος των πιστωτών, της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας, το κράτος των μνημονίων και της λιτότητας, της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «όσοι αγωνίζονται δεν απολογούνται. Και μάλιστα όσοι αγωνίζονται για δίκαιες υποθέσεις, για μεγάλα, δίκαια, λαϊκά αιτήματα και για την δημοκρατία. Και βέβαια δεν απολογούμαστε σε αυτούς οι οποίοι έχουν καταλύσει τα πάντα σε αυτήν την χώρα, που δεν σέβονται ούτε τις παραδόσεις μας, ούτε την ταυτότητά μας, ούτε την δημοκρατία μας». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «με τις διώξεις μας όμως πραγματοποιήθηκε κι ένας μεγάλος στόχος, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι δημοκρατικές δυνάμεις. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, που σηματοδοτεί κάτι πολύ ουσιαστικό. Ότι απέναντι στην δημοκρατία και την υπεράσπισή της, στα κοινωνικά μας δικαιώματα, όλη η Αριστερά μπορεί να ενωθεί και να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο ανατροπής που θα αλλάξει την πορεία της χώρας μας».


Στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν κι ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι δυνατόν να ευχαριστείς έναν αγωνιστή που παρά το γεγονός ότι έπρεπε να βρίσκομαι στο νοσοκομείο, βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Αν είναι δυνατό να λείπω από αυτήν την εκδήλωση που σέβομαι απόλυτα. Απολογείται ο κάθε αγωνιστής μπροστά στον λαό για αυτό που κάνει. Θα ήταν αδύνατον να μην σηκωθώ από το κρεβάτι, να μην έρθω εδώ και να υποστηρίξω ότι ο Παναγιώτης παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα, πήρε απόφαση να μην λογοδοτήσει στους δικαστές αλλά στον λαό. Σέβομαι απολύτως το δικαίωμά του».