Δυο βασικές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, που ισχύουν εδώ και χρόνια, η 8 και η 3, αλλάζουν, ενώ η γραμμή 2 καταργείται!


Υπάρχει πρόταση του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, ώστε η γραμμή 3, η οποία σήμερα εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ - Ν. Σ. Σταθμός και αποτελεί τη γραμμή με τη μεγαλύτερη πληρότητα, αλλάζει. Αλλάζει, επίσης, η γραμμή 2, που εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ - Ν. Σ. Σταθμός (μέσω Εγνατίας), ενώ καταργείται η 8, που εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ - ΚΤΕΛ μέσω Εγνατίας.

Αν, τελικά, ισχύσει κάτι τέτοιο, δημιουργούνται δύο νέες γραμμές, οι οποίες θα διασχίζουν την πόλη από το ΙΚΕΑ μέχρι το ΚΤΕΛ Μακεδονίας, η μία από τον βόρειο άξονα (Κωνσταντίνου Καραμανλή, Εγνατία, Μοναστηρίου) και η άλλη από τον νότιο άξονα (Εθνικής Αντιστάσεως, Β. Ολγας, Β. Γεωργίου, Τσιμισκή, 26ης Οκτωβρίου). Ανάλογα θα κινούνται και στην επιστροφή προς το ΙΚΕΑ, δηλαδή από τον βόρειο άξονα και από τον νότιο (Μητροπόλεως, Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.λπ.).

Από τον ΟΣΕΘ υποστηρίζουν ότι οι δύο νέες γραμμές είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν καλύτερα στην κατεύθυνση από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, καθώς οι γραμμές 3, 2 και 8 ήταν από αυτές με τη μεγαλύτερη πληρότητα και, πλέον, δε θα καλύπτεται ο άξονας της Δελφών, ενώ οι γραμμές από τρεις γίνονται δύο, ο κόσμος ανησυχεί ιδιαίτερα.

Από τη Δελφών θα διέρχεται, πλέον, η γραμμή 33 (Άγιος Παντελεήμων - Βενιζέλου), η οποία θα ακολουθεί το δρομολόγιο που εκτελεί σήμερα η γραμμή 3, θα κινείται, δηλαδή, μέσω της Λεωφόρου Στρατού, της Δελφών και της Αιγαίου.

Επόμενη γραμμή που θα… υποστεί τους πειραματισμούς του ΟΣΕΘ θα είναι η γραμμή 5, η οποία σήμερα εκτελεί το δρομολόγιο Νέα Κρήνη - Βενιζέλου. Θα περνά από τη Βεβνιζέλου, δε θα κατέρχεται στην πλατεία Ελευθερίας (θα γίνονται έργα για την ανάπλαση της πλατείας) και θα φθάνει ως το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ανεβαίνοντας, μέσω της 3ης Σεπτεμβρίου στην Εγνατία, ώστε να υπάρχει σύνδεση του άξονα της Β. Ολγας με τον άξονα της Εγνατίας…

Να σημειωθεί ότι ο ΟΣΕΘ είναι αυτός που μελετά και προτείνει τις αλλαγές κι όχι ο νέος ΟΑΣΘ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις αλλαγές που προτείνονται.

Ας μας μοιράσουν και κανένα χάρτη, γιατί, στην αρχή τουλάχιστον, προβλέπω να χανόμαστε…