Όπως έγινε γνωστό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ,
επ´ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι εκδηλώσεις, τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οργανώνονται από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και άλλους φορείς.

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος,ο οποίος έχει αποδεχθεί την πρόσκληση. Αν τελικώς έλθει , θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη ψυχρότητα στις σχέσεις Φαναρίου-Βελιγραδίου, εξαιτίας της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Ως γνωστόν ο Πατριάρχης Ειρηναίος έχει σταθερή προσήλωση στο Πατριαρχείο Μόσχας σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Παύλο, τον Άγιο άνθρωπο, ο οποίος έλεγε.. «το Φανάρι και τα μάτια μας».

Οπως έκανε ευρύτερα γνωστό σήμερα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, στην πρόσκληση είχε απαντήσει θετικά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουν την οριστική εξέλιξη, για το αν παραστεί ή όχι. Βέβαια οι καλώς γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για τους γνωστούς λόγους. Θα επαναληφθεί αυτό που έγινε και κατά το ταξίδι του Πατριάρχη στην Χαλκίδα για τον Άγιο Ιάκωβο (τον Τσαλίκη).

Επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη θα είναι τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ στη Νεάπολη. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το συλλείτουργο θα τελεστεί σε υπαίθριο χώρο στα συμμαχικά νεκροταφεία, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει μνημόσυνο και αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φυτέψει, μια ελιά, σύμβολο καταλλαγής και ειρήνης, μέσα στο χώρο των νεκροταφείων του Ζέιτενλικ. Την 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Μονή Λαζαριστών θα γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση ενός τόμου που έχει εκδοθεί για τα 100 χρόνια από τη λεηλασία των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.Πρόκειται για τα κειμήλια που μας πήραν οι Βούλγαροι και τα ζήτησε πίσω ευθαρσώς από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε πρόσφατο ταξίδι του στη Βουλγαρία.