Ευθύνες στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σημαντικές καθυστερήσεις και σοβαρά λάθη στον τρόπο ανάθεσης αρκετών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καταλογίζει η περιφερειακή παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ). 


Τα έργα έγιναν στους δήμους Θερμαϊκού, Δέλτα και Χαλκηδόνας, όπου σημειώθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές από θεομηνία το 2016, 

Η ΡΙΖΑΡΕΝ υποστηρίζει μάλιστα ότι από το σύνολο των έργων, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, πολλά από τα οποία παραδόθηκαν και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, τα 10 εκατ. ευρώ προχώρησαν με απευθείας ανάθεση, ενώ υπήρχε χρόνος να γίνουν με τη διαδικασία του τακτικού διαγωνισμού.

Με ερώτηση στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ, γνωστοποίησαν ότι τέσσερα σημαντικά αντιπλημμυρικά υποέργα στους παραπάνω δήμους επέστρεψε πίσω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κρίνοντας ότι δυο χρόνια μετά δεν ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκη, ώστε να γίνουν με απευθείας ανάθεση. 

Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας πως για τα έργα προκηρύχθηκε τακτικός διαγωνισμός, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε ότι «ένα μεγάλο μέρος από τα έργα συνολικού ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα τα 10 εκατ. ευρώ έγιναν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έγιναν με απευθείας ανάθεση και εκτελέστηκαν ένα χρόνο μετά, δηλ. πολύ αργότερα από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις περιοχές». Πρόσθεσε πως η διαδικασία που ακολούθησε η περιφέρεια ήταν παράτυπη, καθώς, όπως είπε, υπήρχε χρόνος τα έργα να γίνουν με τακτικό διαγωνισμό.

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μίλησε για «καταγγελίες που γίνονται για λόγους εντυπώσεων. Αν ήταν να περιμένουμε όλο αυτό τον καιρό να γίνουν τα έργα, θα έπρεπε να καταργήσουμε την Πολιτική Προστασία και τα έργα να μην γίνουν ποτέ».

Αναφερόμενη πάντως στα τέσσερα υποέργα που έθιξε η αντιπολίτευση, η κ.Πατουλίδου ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν να συμβασιοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα νωρίτερα, λόγω της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα».