Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένα δαπάνες που μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά καθώς και φοροελαφρύνσεις θα υποσχεθεί -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».



Όπως είπε «θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες, που θα αφορούν τόσο τον τομέα του φορολογικού συστήματος και τις φοροελαφρύνσεις όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες που μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά».


Έκανε λόγο για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που ήδη τις έχουμε εξαγγείλει» και «αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αλλά και στοχευμένες πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» –εξαγγελίες ανέξοδες, που έχουν ξαναγίνει και θα έπρεπε να ΄χουν εφαρμοστεί ήδη.


Επίσης, μίλησε για «αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε και τους προηγούμενους μήνες στα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν ανά την Ελλάδα και επίσης υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος χρόνος και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει». Τα όσα, δηλαδή, άκουσαν και… απέρριψαν οι περίφημοι κοινωνικοί εταίροι –εκτός του ΣΒΒΕ.


Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο και στην οποία «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν» και «να δούμε ποιοι θα στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν και ποιοι θα μείνουν προσκολλημένοι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Νέα Δημοκρατία» –ρίχνοντας, ουσιαστικά, το γάντι στο Κίνημα Αλλαγής και συντασσόμενη στην προσπάθεια να δημιουργηθεί πόλωση του στιλ “εμείς και οι άλλοι”.


Αναφερόμενη στη σημερινή ημέρα, σημείωσε ότι «σηματοδοτεί το τέλος μιας αρκετά οδυνηρής περιόδου για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας» και το ξεκίνημα μιας νέας που «πρέπει να χαρακτηριστεί από την επούλωση των πληγών της κοινωνίας και τον σχεδιασμό σε νέες βάσεις οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και σε νέες βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης». Υποστήριξε, ακόμη, ότι «στη νέα περίοδο, η εκλεγμένη κυβέρνηση θα μπορεί αυτόνομα να κάνει τις επιλογές της και να θέτει τις προτεραιότητες, θα μπορέσει να χαράξει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι τις ανάγκες των δανειστών, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια».


Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι “ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα” και πως “ένα συνεκτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί με πολλή δουλειά, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα».


Φυσικά δεν έλειψαν οι επιθέσεις προς τη Νέα Δημοκρατία, όπως  «την αλήθεια τη γνωρίζουν οι πολίτες, γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα Σαμαρά είχε εκτροχιαστεί, αυτό το γνώριζαν προφανώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το γνώριζε και η κυβέρνηση Σαμαρά».