screenshot-web.facebook.com-2018.08.22-16-17-43«Διάγγελμα παρωδία», που περιείχε «λόγο φθονερό και μισαλλόδοξο», με το οποίο «επιχείρησε να εξαπατήσει, να αποπροσανατολίσει, να φανατίσει, να πολώσει, να διχάσει», χαρακτηρίζει το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, σε άρθρο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.


Στο άρθρο του, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζει ότι είχε την ευκαιρία «να ανοίξει μια νέα σελίδα. Να πει την αλήθεια, να επισημάνει κινδύνους και ευκαιρίες, να ζητήσει συγνώμη για όσα ανομολόγητα διέπραξε και να απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες», αλλά εκείνος «θεώρησε τους πολίτες λωτοφάγους και προσποιήθηκε πως δεν θυμάται τίποτε από το έγκλημα που διέπραξε το Καλοκαίρι του 2015. Τότε που συνειδητά και προσχεδιασμένα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και σε εθνική τραγωδία. Έχουν, όμως, και μνήμη και γνώση οι Έλληνες».


Θυμίζει όλα τα βήματα προς τα πίσω (την αναζήτηση συναλαγματικών αποθεμάτων, το υποτιθέμενο «άνοιγμα σε νέες θάλασσες για να φθάσουμε σε πιο ασφαλή λιμάνια», την εντολή για την κατάρτιση του Plan X, που προέβλεπε επιστροφή στη δραχμή και τονίζει: «Συνειδητά και προσχεδιασμένα ο Αλ. Τσίπρας έσερνε τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. Και αυτό ακριβώς κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέχρι την ώρα που – όπως αφηγείται ο Γ. Βαρουφάκης – φοβήθηκε ένα νέο Γουδή», όταν «έκανε το ‘’όχι’’ του δημοψηφίσματος ‘’ναι’’ και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο».


Και καταλήγει, μιλώντας για τον πρωθυπουργό: «Κιότεψε όταν φοβήθηκε την κατάρρευση της κυβέρνησής του και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη. Ήξερε, όμως, πως αρκούσε απλά και μόνο η απόφαση για το δημοψήφισμα για να συμβούν όσα τελικά επήλθαν. Και αυτό δεν ήταν ούτε αυταπάτη, ούτε λάθος εκτίμηση. Είναι έγκλημα εκ προμελέτης, με γνώση και αποδοχή των συνεπειών του».


Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία ψηφιδωτού που απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι, όταν περνά με το καράβι του και τους συντρόφους του από το νησί των Σειρήνων.